Volledig scherm
Een Eindhovenaar stal een partij wasmiddelen ‘voor ons mam’ maar daar was zij niet blij mee. © ANP

Eindhovense draaideurcrimineel hoeft niet in therapie

DEN BOSCH - Tot zijn opluchting hoeft Eindhovenaar Jan P. van het OM niet naar een veelplegersbehandeling. “Daar zou ons mam een hartklap van krijgen”, vertrouwde hij de rechters dinsdag toe. En zijn moeder is toch al boos. Ze zat niet te wachten op veertien pakken wasmiddel.

P. (52) is bepaald geen onbekende van de politie. “Ze noemen ons de grootste criminele familie van Eindhoven” riep hij dinsdagochtend uit in de rechtbank. Daar zat hij in het strafbankje omdat hij in april, koud drie weken uit de cel, werd betrapt op winkeldiefstal met geweld. Hij probeerde een partij wasmiddel een AH-filiaal uit te smokkelen. Toen hij werd tegengehouden vielen er rake klappen.

Honderdjes

Quote

Wij hebben altijd geld en iedereen weet hoe wij daar aan komen, toch? Dat zit in de aard, zo ben ik opgevoed.

Verdachte Jan P.

Waarom hij dat deed, wist hij niet echt. Het was voor zijn moeder, een vrouw waar zijn hele hart naar uitging vooral sinds vader was gestorven. “Die had dat niet nodig”, zegt de rechter. “Nee, ze was ook goed boos”, zei Jan. En zelf had hij ook geld genoeg, de andere boodschappen waren keurig betaald. “Ik heb altijd wel een paar honderdjes op zak.”

Een rechter wilde weten waar dat geld vandaan kwam, want hij zag geen werk of inkomen in het dossier. P. lachte schamper. “Je ziet toch hoe ik heet? Ik ben 52 en heb al 32 jaar in de bak gezeten. Wij hebben altijd geld en iedereen weet hoe wij daar aan komen, toch? Dat zit in de aard, zo ben ik opgevoed.” Maar daar had hij meer dan genoeg van, bezwoer hij. “Ik ben de enige jongen op het kamp die elke ochtend om 8 uur in die grote dubbeldekkers staat te poetsen. Vijf dagen per week.” Dubbeldekkers zijn, zo vertelde hij, woonwagens met een verdieping, ‘van die rijke lui’.

Grote vraag was wat er met Jan P. moest gebeuren. De reclassering adviseerde een voorwaardelijke ISD, (Inrichting Stelselmatige Daders) de tweejaars maatregel voor veelplegers waar geprobeerd wordt met therapie en behandeling een andere weg te wijzen. Dat zag hij helemaal niet zitten. “Ik hou niet van therapie. Geef mij maar de gevangenis. Daar heb ik geen enkel bezwaar tegen, ik ken iedereen, het personeel is onderhand ook familie. En dat werkt beter voor mij. Ons mam kan dat ook niet hebben, die krijgt een hartklap als ze het woord therapie hoort.”

Blaren op de tong

Hij kreeg onverwachte steun van de officier van justitie. Die vindt een voorwaardelijke ISD niet werken. De bijna zestig dagen die Jan P. in voorarrest had gezeten was op zich voldoende. Wel wil de officier er nog 2,5 maand voorwaardelijke cel bij als stok achter de deur, mochten de goede voornemens van de verdachte niet uitkomen. Advocaat Richard Bunge stond klaar om ‘zich de blaren op de tong te pleiten’ om een ISD-eis te riposteren maar toonde zich blij verrast.