Pater John Onoja bij de Sint-Trudokerk, een van de kerken die door de priesters werd bezocht op Palmzondag.
Volledig scherm
Pater John Onoja bij de Sint-Trudokerk, een van de kerken die door de priesters werd bezocht op Palmzondag. © Kees Martens/DCI Media

Eindhovense priesters op tournee: ‘Is de kerk dicht, dan komt Christus naar buiten’

EINDHOVEN  - Op Palmzondag gedenken de christenen de blijde intocht van Christus in Jeruzalem. Gisteren maakte hij een tournee door Eindhoven. Nu om de gelovigen te ondersteunen in tijden van corona.

Bijna tweeduizend jaar geleden zat Christus op een ezel. Gisteren reed Hij in de vorm van een gewijde hostie, veilig opgeborgen in de monstrans, door de stad. Deken René Wilmink hield het kostbare kerkelijk servies op zijn schoot, achterin een grote glimmende zwarte Audi. Samen maakten ze een tournee langs zeven kerken in alle Eindhovense stadsdelen. ,,Want als de kerk gesloten is, komt Christus naar buiten om zich aan het volk te tonen”, zei Wilmink op het plein voor de ­Catharinakerk in de binnenstad.

Daarna reed hij met zijn gevolg van chauffeur, priesters, acoliet en fotografen naar de Trudokerk in Strijp, die van Antonius in Acht, Petrus in Woensel, Martinus in Tongelre, Lambertus in Gestel en Joris in Stratum. In een strak schema van steeds een kwartier plus een kwartier reistijd.

Gouden monstrans

Na aankomst plaatst de acoliet een smalle standaard voor de kerkdeur. Daarop legt hij een wit kleed, waarop Wilmink voorzichtig de gouden monstrans plaatst en plechtig knielt. Soms doet hij zelf het woord, maar ook andere priesters komen aan bod. Met een inleiding waarin ze God om steun vragen voor de zieken in het stadsdeel waar ze dan zijn, voor hun familie en ook voor alle betrokken verzorgers in zieken- en verpleeg­huizen. Er is steeds een korte lezing uit de Heilige Schrift, die soms verloren gaat in het verkeerslawaai. Zoals het verhaal over de exodus uit Egypte, als er een paar motoren optrekken op de Kloosterdreef.

Halina van der Aa zingt in het koor van de Trudokerk, haar zoon Robert Romaniszyn is er vrijwilliger. Elke zondag gaan ze naar de Heilige Mis, maar nu al een paar weken niet. ,,We hebben ook al weken geen repetitie gehad”, zegt zij. ,,Daarom is dit een goed initiatief.” Maar niet uniek. ,,Ik kom uit Polen, daar doen ze het ook.”

Verwonderde fietsers

Tijdens de korte dienst zingt de priester van dienst in het Latijn, sommige oudere gelovigen zingen mee. Op het fietspad op ’t Hofke houden verwonderde fietsers hun trappers stil en kijken opzij. Bij de Petruskerk hebben Truus Savi en Ab van Lent een palmtakje meegenomen. Ze houden het omhoog als pastoor Johan Goris de monstrans hooghoudt en langzaam ronddraait om alle aanwezigen te zegenen. ,,Als we dadelijk thuiskomen, hangen we het takje boven het kruisbeeld”, zegt Truus. Daarmee houdt ze de traditie in ere om de intocht van Christus te herdenken.

Tegen zes uur sluit Wilmink de tour af bij zijn vertrouwde Sint-Joriskerk, al zal hij zeggen dat alle kerken hem even lief zijn. Hij loopt naar binnen, nog net op tijd voor de avondmis. Want hij weet dat er gelovigen hun laptop hebben ingeschakeld om hem online te volgen.