Volledig scherm
Philips Bedrijfsschool krijgt en nieuwe bestemming in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Erfgoedwaakhond Van Abbestichting waarschuwt voor bouwersbijdrage Eindhoven

EINDHOVEN - De Henri van Abbestichting waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van het invoeren van een bouwersbijdrage aan stadsprojecten. ,,Het risico is dat straks niemand meer in wil stappen in de verbouwing van monumentale panden. Want bovenop de hoogste leges van het land moet de ontwikkelaar dan ook nog de bijdrage van 42 euro per vierkante meter betalen", aldus voorzitter Peter van den Baar. 

De Van Abbestichting schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat ze ‘de nodige bedenkingen’ heeft tegen de bijdrage van projectontwikkelaars. Die geldt niet alleen voor de nieuwbouw van woningen, winkels en kantoren, maar ook voor de transformatie van kantoren en monumenten in woningen. Wie bedrijfsruimte wil bouwen, betaalt overigens 11 euro per vierkante meter. Het zo ingezamelde geld wordt gebruikt voor hoogwaardig openbaar vervoer, snelle fietspaden, parken en dergelijke. 

Waarschuwen

‘Wij willen u waarschuwen voor de gevolgen daarvan. Niet alleen vrezen wij voor vertragingen in het proces van stadsontwikkeling, het afhaken van marktpartijen en corporaties, maar ook voor kostenverhogingen en verminderde kwaliteit van nieuwe ontwikkelingen. Dit zal ook gevolgen hebben voor initiatieven met monumenten en beeldbepalende panden', aldus de brief aan de raad. 

Volledig scherm
Archieffoto van de voormalige Zustersflat, nu studentenhuisvesting, aan de Vestdijk in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Corporaties worden in het voorstel van B en W niet belast met de toeslag. Maar de VVD probeert dinsdagavond in de gemeenteraad de sociale verhuurders wel onder de regeling te schuiven. Die partij is overigens ook principieel tegen de nieuwe belasting. CDA, D66 en LPF proberen de regeling ook bij te buigen. Volgens die drie partijen zouden projecten waar goedkope koop- en middeldure huurwoningen gebouwd worden, minder zwaar belast moeten worden. 

Volledig scherm
Meba Verdi ontwikkelt een woningbouwproject achter de panden Willemstraat 21-23 in Eindhoven. Deze twee oude gebouwen worden daarbij betrokken. © Kees Martens

Voorzitter Van den Baar van de erfgoedwaakhond noemt onder meer de verbouwing van de oude Philips Bedrijfsschool  (tot vorig jaar Summa College) aan de Frederiklaan/Kastanjelaan. ,,Met kunst en vliegwerk komen daar betaalbare woningen. Met de extra bijdrage wordt het moeilijk om zo'n monumentaal gebouw om te bouwen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Zustersflat (voor de gebouwen van Van der Meulen-Ansems aan de Vestdijk - red.). De vraag is of iemand daar wel in wil stappen, zeker ook gezien de eisen voor sociale en middeldure huur. En voor de panden aan de Willemstraat 21 en 23 (waar Meba Verdi een bouwplan ontwikkelt voor het gebied tussen Willemstraat en Heilige Geeststraat - red.) geldt bijvoorbeeld ook wie zou die nog op willen knappen? Met de extra bijdrage is het voor een ontwikkelaar makkelijker om ze te slopen en nieuwe woningen te bouwen.” 

Poll

Bouwers moeten meebetalen aan goede fietsvoorzieningen, HOV-lijnen en openbaar groen

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
2373 stemmen