Volledig scherm
Eigenaar Thomas Thijs (tweede van rechts) van restaurant Soul Kitchen met medewerkers Aron (l), Cyntia en Martijn. © DCI media

Formule van Soul Kitchen werkt in Eindhoven

EINDHOVEN - De Soul Kitchen bestaat vijf jaar. Destijds begonnen als winkel en afhaalpunt voor biologische streekproducten, heeft die zich ontwikkeld tot volwaardig restaurant dat werk en scholing biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het was ruim vijf jaar geleden zorgaanbieder Futuris die op Strijp-S een biologische winkel begon om zo een werkplek te creëren voor cliënten met stoornissen in het autistisch spectrum. De formule werkte niet: de winkel liep niet en hij bood de medewerkers te weinig. Op dat moment zocht Thomas Thijs, eigenaar van Soul Kitchen, een pand om een hostel te beginnen. Hij kwam via Woonbedrijf bij Futuris terecht en mocht het pand huren, met als voorwaarde dat hij cliënten van Futuris zou blijven inzetten bij het opbouwen en runnen van zijn zaak.

Thijs stelde meteen zijn plannen bij. ,,Ik wist niets van zorg, maar had wel wat ervaring met autisten", vertelt hij. ,,Ik zag er potentie in. Maar die zag ik niet in mijn plan voor een hostel, het pand was niet geschikt. Wel waren er een koelcel en een koffiezetapparaat, dus besloot ik er een restaurant van te maken. Aanvankelijk serveerde ik in samenwerking met de biologische winkel een daghap. Toch ging die niet veel later definitief op slot en moest ik mijn plannen weer bijstellen."

Tweedehands

Zonder kaders en met bijna geen geld kwamen er een keuken, een bar en meubilair. Vrijwel alles tweedehands, behalve de keuken. Ondertussen verzamelde Thijs een team om zich heen dat het werk kon dragen. Thijs: ,,De deelnemers vormen een surplus, maar doel is en blijft ze te laten instromen naar een opleiding of een baan in het bedrijfsleven. Dat lukt bij tien tot twintig procent, voor de rest blijft het dagbesteding."

Volgens Thijs bloeien de mensen bij wie het lukt, echt op. ,,Anderen, van wie je denkt dat ze potentie hebben, glijden juist af. Dat blijft onvoorspelbaar. Maar ons hele team gaat ervoor deze groep te helpen. Als dat niet lukt, hebben we in ieder geval ons best gedaan. De aanpak is ook aangepast. Voor teamleden op de vloer is begeleiding nu hoofdtaak, de koks houden zich puur met voedsel bezig. Deelnemers met potentie stromen door naar de echte productie: bonnen maken, helpen in de keuken en weer later het echte horecawerk 's avonds. Als dat allemaal goed gaat, kunnen ze een opleiding doen bij de Stichting vakbekwaamheid Horeca en doorstromen naar een reguliere baan."

Voor die ontwikkeling is Food Forward opgericht waarin Thijs met Mats Frijters samenwerkt met onder meer de High Tech Campus. Food Forward biedt cliënten loopbaanbegeleiding en ondersteuning met het aanvragen van subsidies en begeleidingstrajecten. ,,Zo dragen we ook een steentje bij aan sociale duurzaamheid."

Soul Kitchen draait ondertussen 'steady' met mogelijkheden voor lunch en diner. Het restaurant op Torenallee 55 viert zaterdag 25 januari van 18.00 tot 01.00 uur zijn eerste lustrum met een diner, een bingo en optredens van tunagroep Ciudad de Luz en een dj.