Volledig scherm
Kamerverhuurders in Eindhoven zijn bang dat hun panden ‘illegaal’ worden verklaard. © NICO SCHOUTEN

‘Geen studenten op straat in Eindhoven door nieuwe regels’

EINDHOVEN - Studenten in semi-illegale woningen in bijvoorbeeld de Bennekel en Woensel-West komen niet zomaar op straat te staan. De gemeente Eindhoven laat kamerverhuurders in de kwetsbare wijken voorlopig met rust. 

,,We sluiten dus niet alle bestaande panden in deze zogenaamde ‘op slot-gebieden’. Van duizend studenten die op straat dreigen te komen, is dan ook geen sprake.”Dat laat een woordvoerder van wethouder Yasin Torunoglu weten. Hij reageert  op een publicatie van het ED over de nieuwe regels voor kamerverhuur en woningsplitsing. 

Studenten op straat

Verhuurders en studenten zeiden daarin dat ze bang zijn dat honderden woningen in de kwetsbare wijken Bennekel, Woensel-West, Limbeek en Doornakkers illegaal zouden worden. Zij komen niet voor een overgangsregeling in aanmerking en zouden dan gesloten moeten worden. Met als gevolg dat de studenten die er wonen op straat komen te staan. 

De gemeente laat nu weten dat kamerverhuurders die min of meer gedoogd zijn, de komende jaren niets te vrezen hebben. Eerst wordt de overgangsregeling toegepast op andere wijken. Daar hebben dit soort pandeigenaren een jaar de tijd om een nieuwe vergunning te vragen. 

Daarna gelden de nieuwe regels die zeggen dat er binnen 60 meter van het pand geen ander kamerverhuurpand of in etages gesplitste woning mag zitten. Ook worden er strengere regels voor geluidsisolatie, het huisreglement en het onderhoud van (de tuin) van het pand opgelegd.  

Volledig scherm
De regel dat binnen 30 meter van een kamerverhuurpand geen tweede mag staan, zoals Eindhoven wil invoeren, geeft dit soort plaatjes van wijken. © Gemeente Eindhoven