Kinder-carnavalsfeest in het dorpshuis Acht
Volledig scherm
Kinder-carnavalsfeest in het dorpshuis Acht © DCI media

Het feestje in Acht gaat (binnen) gewoon door

ACHT - De optocht is niet doorgegaan in Acht zondagmiddag, maar het feest voor jong en oud in het Dorpshuis was er niet minder om. 

,,Het is balen, maar we zijn het allemaal met elkaar eens. De optocht gaat niet door”, zegt Etienne van Nistelrode van de carnavalscommissie in Acht. ,,We kunnen geen risico nemen en zeker niet met de kinderen die in de optocht meedoen.” ‘Acht zet alles op alles’ is het thema van de Achtse carnavalsoptocht. De dames en heren van de organisatie hebben gisterochtend alles op alles gezet om de optocht door te laten gaan. Maar tegen storm en rukwinden kan niemand op. Gistermorgen om 09.00 uur was het eerst spoedberaad per app. Weerberichten met cijfers over windsnelheden en windvlagen bij de hand. Van Nistelrode: ,,Het verzetten van de optocht is plan-technisch niet haalbaar. Het thema van dit jaar schuift door naar volgend jaar.”

Deelnemers aan de optocht Erwin en Rianne de Raap hebben zaterdag nog extra gecheckt of alles goed vastzit en dat niks hoger was dan drie meter op de wagen. Erwin de Raap: ,,We hebben tot het laatst gewacht met het afgelasten, omdat we in Acht met relatief kleine wagens rijden.”

Lars (11) is al flink aan het feesten in het Dorpshuis, maar vindt het jammer dat de optocht niet doorgaat. Hij en zijn zes vrienden hebben lang gewerkt aan hun skelter en bolderkar. Maar het feestje gaat in Acht gewoon door. Het Dorpshuis zet de deuren al om 13.00 uur open, maar het duurt wat langer voordat iedereen binnendruppelt. ,,Normaal zijn hier al veel mensen die meedoen aan de optocht”, zegt Danny van den Berk van Stichting Jeugdbelangen (SJB). Jeugdbelangen zorgt voor het kinderprogramma in de grote zaal van het Dorpshuis. Tegen de tijd dat het optreden van Sjaak de Piraat begint, staan de eerste gezinnen binnen. ,,Het komt nu lekker op gang, het zal wel een mooi feestje worden”, zegt Marleen Ketelaars van SJB.

Voor de ‘grote’ carnavalsvierders starten dj’s Marco en Niels het middagprogramma in de tent naast het Dorpshuis. Later komen zanger Hans en Bart de Rooij nog de feestvreugde verhogen. Met het feestje komt het wel goed. Nu op naar de optocht van volgend jaar: ‘Acht zet alles op alles.’