Hinke Klaver-De Vries
Volledig scherm
Hinke Klaver-De Vries © Dominique Elshout

Hinke Klaver-De Vries uit Eindhoven 104 jaar jong

EINDHOVEN - Een montere oogopslag en een snelle reactie. Hinke Klaver-De Vries zwaait zondagmiddag fluks naar de camera. Ze zit net een taartje te eten in verzorgingshuis Wissehaege in Eindhoven. Daar viert ze met enkele familieleden dat ze op 19 januari 1916 werd geboren.

Vorig jaar, toen ze 103 werd, vertelde mevrouw Klaver-De Vries het Eindhovens Dagblad over haar leven. ,,Ik weet nog dat de eeuwwisseling eraan kwam en ik dacht: ‘Zal ik dat halen?’ Inmiddels zijn we negentien jaar verder”, zei ze in 2019. ,,Een jaar is zo voorbij, hoor. Lekker puzzelen en een beetje rondkijken op Facebook.”

Klaver werd tijdens de Eerste Wereldoorlog geboren in Leeuwarden en kwam naar Eindhoven toen haar vader werk vond bij Philips. ,,Ik was veertien en kreeg er ook een baantje. Kinderarbeid noemen ze dat tegenwoordig, maar toen was het heel normaal.”

Een zus van mevrouw Klaver werd 104 en een andere zus 99. ,,Maar ik heb ook een zus en een broer die maar 52 en 53 zijn geworden. Ze zeggen het er van tevoren niet bij hè, hoe oud je mag worden. Mijn vader werd 66; dat vonden we toen erg oud. Tijden veranderen, want ik zat op mijn 90ste nog bij de gymnastiekclub.”