Volledig scherm
© Thinkstock

Hogere straf voor oplichter bejaarden in Eindhoven en Uden

ZWOLLE - Nietsvermoedende veelal bejaarde inwoners van onder meer Eindhoven, Uden, Deventer en Apeldoorn werden slachtoffer van de babbeltruc van een 38-jarige man. Hij kreeg donderdag door de rechtbank in Zwolle drie jaar cel opgelegd.

De straf is hoger dan de geëiste drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat komt onder meer door zijn brutale en geraffineerde werkwijze om kwetsbare slachtoffers geld afhandig te maken, zo bleek donderdag uit het vonnis. De de 38-jarige Ahmed B. benadeelde tien slachtoffers verspreid in het land door aan de deur te komen als medewerker van een energiemaatschappij. Hij kwam met de boodschap dat de bewoner geld terug kreeg. Wel moest de bewoner daarvoor zijn of haar pinpas en bijbehorende code afgeven. Vervolgens werd niet veel later de bankrekening geplunderd.

De man maakte ,,op brutale wijze misbruik van het vertrouwen van nietsvermoedende slachtoffer’', zo las de voorzitter voor. ,,Dit is buitengewoon laf en verwerpelijk.’' Het gaat hier om kwetsbare slachtoffers van veelal hoge leeftijd. Het oudste slachtoffer was een 93-jarige, bijna blinde man.

Het overkwam slachtoffers in februari in Apeldoorn, in maart in Bathmen en Lettele en vervolgens in Deventer, Eindhoven, Uden en Bergen op Zoom.

B. gaf aan schoon schip te willen maken, maar gaf geen inzicht in zijn beweegredenen. Ook nam hij geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag, aldus de rechtbank. Ook moet hij een criminele winst van 9700 euro betalen.