Volledig scherm
Om meerdere plekken moet de kabel opgegraven en gerepareerd worden. © Ittdesk

Honderden Eindhovense studenten hebben hopelijk zondagavond weer internet

EINDHOVEN - Zoals het er nu uitziet, kunnen de studenten die in de studentenwoningen van Vestide wonen aan de Boutenslaan in Eindhoven zondagavond weer internetten. ,,Maar,” benadrukt Bernard Edelenbos van Ittdesk: ,,Dit kunnen we niet met honderd procent zekerheid zeggen. Er is altijd een kans dat een kabel ergens anders nog beschadigd is.”

De studenten zitten sinds donderdagmiddag 15.00 uur zonder internet in hun woning. Dit komt doordat er tijdens werkzaamheden dichtbij Culemborg een kabel is geraakt op meerdere plekken. Deze schade is niet gemeld bij Ziggo, de aanbieder. ,,Hierdoor wisten we niet waar we de oorzaak moesten zoeken,” zegt Edelenbos. ,,Later bleek dat de kabel op meerdere plekken is geraakt en het probleem dus niet zomaar verholpen was.”

Ittdesk is verantwoordelijk voor zo'n 70.000 internetaansluitingen geleverd door Ziggo. Door de letterlijke kink in de kabel van afgelopen donderdag zijn in totaal tien panden van Vestide getroffen.  Daarnaast zijn er ook kantoren getroffen, maar die hebben er minder ‘last’ van zegt Edelenbos, omdat het weekend is. Via hun Facebookpagina post Ittdesk elk uur een update met de gang van zaken. Voor 17.00 uur wordt gemeld dat de laatste beschadiging gerepareerd wordt. Als er verder geen andere beschadigingen zijn, moet de kabel rond 20.00 uur gelast zijn en doet het internet het daarna weer. 

Veel herrie

Dat de studenten hard klagen is niet verwonderlijk aangezien ze afhankelijk zijn van een goede internetaansluiting voor hun studie. Vooral bij de TU/e gaat alles via het internet. ,,Opdrachten moeten online ingeleverd worden, informatie over onderwerpen die enkel digitaal beschikbaar zijn moet bekeken worden en in mijn persoonlijke geval moet ik data verzamelen en die naar het internet streamen,” zegt een studente tegen deze site. 

Volgens Edelenbos hebben van de honderden gedupeerden er tientallen geklaagd via Whatsapp en Facebook. ,,Tien daarvan hebben meerdere berichten gestuurd. Deze zorgen voor 'veel herrie’ maar het is maar een klein deel van het totaal.” 

Voorlopig durft Edelenbos geen tijd te noemen wanneer het internet weer werkt en houdt hij een slag om de arm. ,,Hopelijk is het vanavond helemaal verholpen. Als de kabels weer hersteld zijn, zal het internet vanzelf weer gaan werken. Zodra dat gebeurt, adviseer ik om je wifikastje even uit te zetten, rustig een kop thee te drinken en hem dan weer aan te zetten.”