Hoofdconducteur Nina Hanssen ziet erop toe dat reizigers op Eindhoven Centraal veilig naar hun werk kunnen.
Volledig scherm
Hoofdconducteur Nina Hanssen ziet erop toe dat reizigers op Eindhoven Centraal veilig naar hun werk kunnen. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Hoofdconducteur NS: ‘Onpersoonlijkheid is jammer’

BroodnodigEINDHOVEN - In deze coronacrisis zijn veel vakmensen onmisbaar. Zo ook Nina Hanssen, hoofdconducteur bij de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Nina Hanssen zorgt met haar collega’s voor een tijdig vertrek van de treinen en een veilig en rustig verloop van de reis. Vanuit haar standplaats, station Eindhoven Centraal, heeft Hanssen een deel van haar werk tijdens de coronacrisis behoorlijk zien veranderen. Vooral door de noodzaak om afstand te bewaren, is het contact met de reizigers een stuk moeilijker geworden.

Afstand houden

,,We houden anderhalve meter afstand en controleren nu geen vervoersbewijzen. Dat doen we om onszelf en de reizigers te beschermen, want als ik overal de vervoersbewijzen ga aannemen dan kan ik het virus makkelijk door een hele trein verspreiden”, legt Hanssen uit.

Niet alleen de werkzaamheden in rijdende treinen zijn veranderd, ook op stations is de werkwijze aangepast. Dat is ten koste gegaan van de binding met reizigers, merkt Hanssen. ,,Het is allemaal wat onpersoonlijker op anderhalve meter afstand. Reizigers komen vaak met vragen over een bepaald traject of hun vervolgreis, en dan liet ik voorheen op mijn telefoon zien welk perron zij moesten hebben. Dat kan nu helemaal niet meer. Als mensen te dichtbij komen moeten we hen echt op afstand houden. Dat vind ik jammer.”

Om de veiligheid van Hanssen en haar collega’s te garanderen, heeft NS voorzorgsmaatregelen getroffen voor zijn werknemers. Handgel, desinfectiemiddel voor machinistencabines en extra ruimtes in de personeelsverblijven. ,,De NS regelt het goed voor ons. We worden goed geïnformeerd en we kunnen zelf ook genoeg input geven bij teammanagers”, vindt Hanssen. ,,Ik vind wel dat reizigers zelf nog wel wat voorzichtiger mogen worden.”

Dubbel gevoel

Tijdens de coronacrisis moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven, dus de NS rijdt een basisdienstregeling voor mensen met vitale beroepen. Spitstreinen rijden niet en ook de Intercity Direct op het hogesnelheidstraject Eindhoven-Den Haag staat stil.

Quote

Met mijn eigen gezondheid gaat het gelukkig prima. Ik luister heel goed naar mijn lichaam en ben voorzich­tig.

Nina Hanssen, Hoofdconducteur Nederlandse Spoorwegen

,,Ik merkte afgelopen zondag dat het een stuk rustiger was in de trein, dus men heeft wel gehoor gegeven aan onze oproep om alleen de trein te nemen als het strikt noodzakelijk is. Het blijft natuurlijk wel heel dubbel dat mensen de hele week thuis werken en de kinderen niet naar school gaan, maar ze vervolgens in het weekend wel de trein nemen voor een dagje uit.”

Hanssen vindt deze periode vooral heel spannend. ,,En dat bedoel ik niet op een leuke manier. Ik vind het eng. Ik heb zelf twintig jaar in Spanje gewoond en we zien nu op het nieuws hoe het daar gaat. Ik maak me zorgen om vrienden en familie daar, maar ik heb veel contact met hen en het gaat oké. Met mijn eigen gezondheid gaat het gelukkig prima. Ik luister heel goed naar mijn lichaam en ben voorzichtig.”

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.