Volledig scherm
© Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Menneke en Maltezers in ons eigen huis

SerieDoor het decreet vooral thuis te werken en omdat ik de afgelopen week iedere dag een keer of vier heb moeten niesen, leek het me niet zo handig die bacillen in de straat te gaan verspreiden. De blik gaat dus voor deze keer naar binnen, naar mijn eigen huis. Naar ons huis om meer precies te zijn. 

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat? Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie. Behalve deze week; hij blijft nu thuis.

Op het moment dat ik dit stukje verstuur, zijn we nog met z'n tweeën. Maar de kans bestaat dat tegen de tijd dat de krant op de mat ligt, we al een nieuwe huisgenoot hebben. Mijn vrouw Charlotte is namelijk hoogzwanger van menneke, zoals een van zijn werktitels luidt. Over een paar dagen is Charlotte uitgerekend. We zitten dus nogal in de aftel-fase. Een rare tijd, vinden we allebei, zeker met dat gekke COVID-19 dat ons in de nek hijgt. Een controle bij de verloskundige ging afgelopen week bijvoorbeeld niet door, omdat Charlotte nu al een paar weken verkouden is. Eigenlijk al vanaf het moment dat ze met verlof ging bij haar werk als docente op St. Lucas in Boxtel.

In wat voor een wereld zet je zo'n kind neer? Het is een vraag die ik rationeel gezien wat paniekerig vind, maar die bij ons thuis toch soms opdoemt, mede aangezwengeld door de corona-stress. Een beetje rust en relativering vind ik in liedjes als We Didn't Start the Fire van Billy Joel. Moraal van het verhaal in een notendop: er is altijd wel stront aan de knikker. It was always burning, since the world's been turning.

Soms vraag ik me af hoe eerdere bewoners van dit huis de wereld bezagen en wat er in de loop der jaren hier allemaal heeft plaatsgevonden. Op de fantastische krantenarchiefsite Delpher.nl vond ik een kruimel kennis. Het moeten de allereerste bewoners zijn geweest die op zaterdag 12 oktober 1929, middenin het interbellum, de volgende advertentie in het Eindhovens Dagblad plaatsten: 'Rashondjes. Te koop aangeboden 2 Malthezer-leeuwhondjes. Adres: Pioenroosstraat 91, Stratum, Eindhoven.' 

Mijn fantasie krijgt de vrije loop, als ik dit lees. Wisten zij veel dat er een oorlog zat aan te komen, gevolgd door een Koude Oorlog. Dat er mensen naar de maan zouden gaan, dat Eindhoven bijna tweeënhalf keer meer inwoners zou krijgen, dat er internet zou komen, dat nagenoeg iedereen zomaar de hele wereld over zou kunnen vliegen, dat een nieuw virus prima gedijt bij dat soort omstandigheden. En dat er 91 jaar later een pasgeboren baby'tje in de box komt te liggen, waar ooit die leeuwhondjes hebben rondgerend.

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.