Volledig scherm
© Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Onder de palmboom in de voortuin

SerieHoe kan ik nou op een zo corona-veilige manier (of hoe je dat ook zegt) toch doorgaan met mijn bezoekjes in de straat? Op een dag dat de zon aardig schijnt, moet ik denken aan Irma die een forse palmboom in haar voortuin heeft staan, met daaronder een bankje. 

Misschien is dat een aardige plek om op gepaste afstand een gesprek te kunnen voeren. Ik ken Irma van een paar dagen eerder, toen ik een zakje lampen bij haar scoorde die ze op een in de buurt populaire gratis-afhaal-Facebookgroep had gezet.

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat? Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie.

,,Is goed hoor", antwoordt Irma op mijn voorstel in de voortuin te gaan zitten. ,,Maar dan zet ik Yamas wel even voor het raam, anders gaat-ie stoute dingen doen." Yamas is de papegaai van Irma en haar partner Ron. Het beest dat net even een kooi-vrij-moment had, is vernoemd naar het Griekse woord voor proost. ,,Zo'n fijn land, Griekenland. Gaan we het liefst ieder jaar naartoe." Ik kan de verleiding niet weerstaan om binnen te spieken, als Yamas wordt verplaatst.

Over de andere passie van Ron en Irma is gelijk weinig twijfel: overal staan afbeeldingen van de Britse heavy rockband Motörhead en de eind 2015 overleden frontman Lemmy Kilmister. ,,Het gave aan Lemmy was dat hij altijd benaderbaar was. Gewoon een fijne vent die nooit naast z'n schoenen liep."

Tatoeage van een schoppenaas

Onder de palmboom laat Irma de tatoeage van een schoppenaas zien op één van haar vingers, een hommage aan het bekendste Motörhead-nummer. Op iedere vinger staat een andere tattoo, natuurlijk ook één van Yamas. We praten over vervlogen tijden in de straat, van toen er een motorclub zat in een van de schuren een stuk verderop. ,,Mooie tijden waren dat. Ik vind het nog steeds een heel fijne straat, al ben ik wel een beetje klaar met al die gesplitste woningen die er steeds meer bijkomen."

Griekenland komt ook weer ter sprake. Vooral de keer dat ze er een kaars opstak in één van de Meteora-kloosters voor Niels, een vriend die afgelopen jaar overleed aan kanker. ,,Ik twijfelde in welk klooster ik die kaars zou opsteken. Toen ben ik als Niels zelf gaan denken en dacht gelijk: in het grootste klooster natuurlijk. Want zo was hij."

In Café Balls aan het Gerardusplein is nog een benefietfestival voor hem gehouden. ,,Helaas bestaat Balls nu niet meer. Maar nu hebben we onze hoop gezet op Stratum Centraal, dat met hulp van een crowdfundingactie in de buurt op diezelfde plek komt. Heel veel zin in dat dit straks opengaat."

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.