Volledig scherm
Jo Bakker-Essink (aan de linkerzijde op de foto). © Marcel van de Kerkhof

Jo Bakker-Essink (1927-2019): Dame in een judomannenbolwerk

NecrologieEINDHOVEN - Op vrijdag 19 juli overleed de Eindhovense Jo Bakker-Essink op 92-jarige leeftijd. Ze was een van de weinige vrouwen met een zwarte band en een voorvechter van het vrouwenjudo.

'Wat dat betreft ben ik eigenlijk een pionier geweest', vertelde Jo Bakker-Essink midden jaren 90 tijdens een interview. Desgevraagd blikte zij terug op haar vele jaren als judoscheidsrechter en haar betrokkenheid bij de judosport. Zelfs was ze ook judoka, maar heeft ze nooit aan wedstrijdsport kunnen doen. Dat kon in haar tijd nog niet. Pas midden jaren 50 besloot de gemeenteraad van Eindhoven dat judo ook voor vrouwen was toegestaan.

Omdat er ook daarna nauwelijks toernooien voor dames waren, organiseerde Bakker-Essink in 1976 voor het eerst het internationale damesjudotoernooi. Samen met Joke Smit en Vera van de Geer. Het toernooi groeide en werd in 2006 samengevoegd met het Dutch Open Espoir in Eindhoven. Een toernooi met inmiddels grote internationale bekendheid.

,,Jo was een echte dame in een mannenbolwerk", vertelt vriendin Anja Korff. Zelf was Korff in de jaren 60 judoscheidsrechter en kreeg in die functie veel steun van Bakker-Essink. ,,Destijds kwam er veel gezeik van het publiek. Als je het als vrouwelijke scheidsrechter goed deed, klonk het 'toch leuk gedaan van zo'n meidje' en als het niks was: 'je merkt het wel als er een wijf op de mat staat'. Jo heeft me erg geholpen bij de eerste wedstrijden. Ik moest alleen naar haar kijken. Met haar handen gaf ze signalen en steunde ze me. Je hebt veel kennissen in de sportwereld, maar Jo was een echte vriendin."

Na haar tijd als scheidsrechter werd Bakker-Essink secretaris van de judobond in district Zuid. ,,Ze was wie ze was, integer en netjes", aldus Korff. ,,En ze stond stevig in haar schoenen. Zij zorgde voor een goed kader, waardoor de sport kon groeien en iedereen beter functioneerde."

Voor haar inzet voor de judosport werd Bakker-Essink in 1996 benoemd tot bondsridder met gouden ereteken. In 2002 kwam daar voor haar vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding bij.