Joke Wisseborn van het Leger des Heils.
Volledig scherm
Joke Wisseborn van het Leger des Heils. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Jongerenopvang Leger des Heils in Eindhoven gaat dicht

EINDHOVEN - Het Leger des Heils sluit per 1 januari 2020 jongerenopvang Vast en Verder aan de Gounodlaan in Eindhoven, als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen.

Het hing al een tijdje in de lucht. Begin juli zei Joke Wisseborn van het Leger des Heils: ,,We nemen deze maand een besluit: welke voorziening moet sluiten, Vast en Verder of het Domushuis.” 

De dertien bewoners van Vast en Verder zijn maandag aan het eind van de middag op de hoogte gebracht van het feit dat hun voorziening dicht gaat.  Vast en Verder is een woonvoorziening in Gestel voor jongeren met ernstige gedragsproblemen, vaak met een crimineel verleden, vaak met een verslaving.

In het Domushuis aan de Raiffeisenstraat wonen 22 volwassen ex-daklozen. Bij het Domushuis gaat het om mensen met een verslaving, psychische problemen en soms een verstandelijke beperking. Beide groepen krijgen zeer intensieve en dus kostbare zorg, omdat ze complexe problemen hebben.

Vanwege haar tekorten voerde de gemeente Eindhoven eind vorig jaar kleinere, vaste jaarbudgetten in voor zorgaanbieders. Ook voor het Leger des Heils. 

Wisseborn stelt dat voor de bewoners van Vast en Verder in samenwerking met andere zorgaanbieders een passende plek gezocht wordt. ,,We zetten niemand op straat. We kunnen ze straks alleen niet zo intensief helpen en niet die beschermde omgeving bieden die ze volgens ons nodig hebben.”

Het Domushuis blijft in zijn huidige vorm voortbestaan.

Volledig scherm
© RV