Arbeidsmigranten stappen, nadat ze op Eindhoven Airport zijn aangekomen, in busjes langs de Freddy van Riemsdijkweg om vooral in Duitsland te gaan werken als aspergesteker of aardbeienplukker.
Volledig scherm
Arbeidsmigranten stappen, nadat ze op Eindhoven Airport zijn aangekomen, in busjes langs de Freddy van Riemsdijkweg om vooral in Duitsland te gaan werken als aspergesteker of aardbeienplukker. © Frank van Poppel

Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgeknepen’

VIDEOEINDHOVEN - De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. 

Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht. 

Anderhalve meter afstand

 ,,Ik heb afgelopen weekeinde foto's en filmpjes gekregen waarop te zien is hoe arbeidsmigranten naar de busjes worden gebracht”, vertelt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. ,,De belangrijkste maatregel, namelijk het houden van anderhalve meter afstand, wordt klaarblijkelijk rond Eindhoven Airport verwaarloosd”, concludeert Van Dijk. ,,Die afstand wordt in Nederland gehandhaafd behalve als het gaat om arbeidsmigranten. Het lijkt alsof uit economisch belang een oogje wordt dichtgeknepen.” Onaanvaardbaar, vindt de SP die van de minister wil weten of er sprake is van een economisch delict. 

Nauwelijks vluchten

Eindhoven Airport heeft extra maatregelen genomen. Zo wordt in diverse talen aandacht gevraagd voor de corona-voorschriften. Ook is volgens een woordvoerder extra mankracht ingeschakeld na de piekmomenten van vorige week. Overigens landen inmiddels nauwelijks nog vliegtuigen op Eindhoven Airport. Roemenië heeft het vliegverkeer naar Nederland vanaf zondagavond stilgelegd. Uit dat land kwamen vorige week vooral veel arbeidsmigranten naar Eindhoven met Wizzair. Woensdag is er maar één inkomende en een vertrekkende vlucht: Boedapest. 

Bekijk hier de video over de maatregelen die Eindhoven Airport neemt .