Volledig scherm
Koeien in park Meerhoven. Het veld kleurt geel van het Jacobskruiskruid.

Koeien komen voorlopig niet terug wijk Meerhoven in Eindhoven

EINDHOVEN - De koeien komen dit jaar niet meer terug in het leeg gevreten weiland in Meerhoven. Er is geen gras meer voor ze. Of er volgend jaar nog runderen grazen in park Meerrijk, kan de gemeente Eindhoven, eigenaar van de weiden, nog niet zeggen. Daarover wordt nog met de buurt overlegd. 

Dat laat de gemeente weten in antwoorden op vragen van het Eindhovens Dagblad. Die werden gesteld nadat de beheerder de dieren afgelopen weekend weghaalde. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit - die op onder andere verwaarlozing van dieren let - had telefonisch gezegd dat dat verstandiger zou zijn. Volgens een woordvoerder is er echter geen dwingend advies afgegeven. In dit soort gevallen hebben we meestal eerst contact met de eigenaar van de dieren. In een telefoontje hebben we gezegd dat het wenselijk was als er actie werd ondernomen. Dat is in goed overleg gegaan", aldus een woordvoerder. Waarom de dieren beter weggehaald konden worden, dat kan de zegsman weer niet verklaren. 

Volledig scherm
Koeien in park Meerhoven. Het veld kleurt geel van het Jacobskruiskruid. © gratis

Beheerder en gemeente benadrukken dat het giftige jacobskruid dat volop groeit en bloeit in de weilanden geen gevaar is voor de dieren. Ze lusten het gewas niet en eten het dan ook niet, zo klinkt het in koor. Ook zijn de dieren niet ondervoed, niet uitgedroogd of te warm geworden, laten gemeente en eigenaar weten. Die wilde gewoon van de vele klachten af van wijkbewoners die menen dat het niet goed ging met de runderen. 

Maar de gemeente laat ook weten dat het gras nu op is en dat dat de reden is om de dieren weg te halen. Een woordvoerder van Eindhoven zegt ook dat het jacobskruid niet bestreden wordt. ,,Dat kruid is goed voor de biodiversiteit en runderen eten het niet, dus halen we het niet weg.” 

Hoe het verder moet, wil de gemeente Eindhoven volgend jaar bespreken in overleg met de buurt. Daar werd immers door een deel van de bewoners boos gereageerd op het weghalen van de knuffelkoeien die wat leven in de brouwerij brachten.