Erik Veurink (BIC), Paul Cobben (KPN), Jacob Groote (KPN) en Niels Langenhuizen (BIC/SDK Vastgoed) ondertekenden de overeenkomst voor de vestiging van het 5G Fieldlab van KPN op de Brainport Industries Campus.
Volledig scherm
Erik Veurink (BIC), Paul Cobben (KPN), Jacob Groote (KPN) en Niels Langenhuizen (BIC/SDK Vastgoed) ondertekenden de overeenkomst voor de vestiging van het 5G Fieldlab van KPN op de Brainport Industries Campus. © BIC/KPN Bram Saeys

KPN 'speelt’ met 5G in Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - Na Rotterdam krijgt Eindhoven het tweede fieldlab, een proeftuin, voor het nieuwe 5G. KPN gaat in de Brainport Industries Campus (BIC) ‘spelen’ met toepassingen van nieuwe mobiele netwerk speciaal gericht op de high tech maakindustrie die zich verzamelt in de BIC. Daarbij wordt samengewerkt met de bedrijven die hier al zitten.

5G komt ook per direct beschikbaar op de campus aan de Rijtackerweg bij Eindhoven Airport. Dat kan alleen nog binnenshuis gebruikt worden. 

Verder combineert KPN 5G indoor met UWB (Ultra Wide Band). Dat wordt gebruikt om objecten op de fabrieksvloer en in magazijnen realtime te volgen. Hun positie valt tot op 30 centimeter nauwkeurig vast te stellen, maar vaak zelfs nog nauwkeuriger. 

Nieuwe schakel in ecosysteem

Voor BIC is de komst van KPN een nieuwe stap in de creatie van de fabriek van de toekomst, zegt Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (VolkerWessels) en verantwoordelijk voor BIC.  “Dat KPN 5G naar de Brainport Industries Campus brengt is een nieuwe schakel in ons ecosysteem. Hiermee laten we onze aantrekkelijkheid zien voor innovatieve bedrijven als KPN, maar bieden we tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor onze reeds aanwezige huurders. De toekomst wordt bepaald door een fijn samenspel van hardware, software en ondersteunende voorzieningen. Juist die combinatie maakt BIC onderscheidend.”

EINDHOVEN - Detailopname van het modulaire/blokkensysteem waaruit het BIC is opgebouwd *Brainport Industries Campus*
Volledig scherm
EINDHOVEN - Detailopname van het modulaire/blokkensysteem waaruit het BIC is opgebouwd *Brainport Industries Campus* © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijne

Jacob Groote van KPN: “We willen samen met onze partners op BIC en onze klanten leren over 5G op de fabrieksvloer en in magazijnen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor andere indoor omgevingen zoals ziekenhuizen en logistieke centra veel inzichten zal opleveren.” Paul Cobben van KPN vult aan:  “In dit 5G Fieldlab voor de maakindustrie kunnen we straks iedereen laten zien wat er binnen mee kan in een fabrieksomgeving mogelijk zijn. Denk hierbij aan virtual en augmented reality voor productiebesturing, autonome AGV’s (automated guided vehicles) en 4K-camera’s voor kwaliteit en veiligheid, om er maar een paar te noemen. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om betrouwbaarheid en hele lage vertraging in het netwerk. Ook het kunnen ontsluiten van grote aantallen draadloze sensoren gaat een belangrijke rol spelen bij verdere uitrol van Internet of Things (IoT).”