Marlon Nolthuis bereidt in haar achtertuin pakketten voor waarmee mensen thuis kuikentjes kunnen maken. De Kunsterij levert tijdelijk allerhande creatief materiaal af bij bezoekers. Het centrum zelf is dicht vanwege corona.
Volledig scherm
Marlon Nolthuis bereidt in haar achtertuin pakketten voor waarmee mensen thuis kuikentjes kunnen maken. De Kunsterij levert tijdelijk allerhande creatief materiaal af bij bezoekers. Het centrum zelf is dicht vanwege corona. © Kees Martens/DCI Media

Kunsterij blij met andere opzet dagbesteding Eindhoven

EINDHOVEN - Voorzitter Ciska van Lieshout van Stichting de Kunsterij in buurthuis ’t Bellefort is blij dat er meer waardering komt voor het type dagbesteding dat zij met vrijwilligers organiseert.

Deze week werd bekend dat het Eindhovense college het geld voor dagbesteding anders wil verdelen, een deel gaat voortaan naar iets nieuws, ‘basisdagbesteding'.  Een woordvoerder van wethouder Renate Richters wijst op positieve ervaringen met initiatieven als de Kunsterij en met twee proeven in wijkgebouwen in 2018. ,,Hier vindt een diverse groep inwoners met en zonder ondersteuningsbehoefte in hun eigen wijk een fijne plek én de juiste professionele ondersteuning. Het gaat onder meer om senioren en mensen met psychiatrische problematiek.’

In de stad klinkt kritiek omdat het college ook mensen die nu al dagbesteding krijgen deels wil overplaatsen. Ciska van Lieshout heeft geen zicht op het totaalplan, maar voor haar eigen organisatie ziet ze kansen. Volgens haar werd er tot nu toe eerst gekeken naar professionele aanbieders van dagbesteding, en daarna pas naar het aanbod van vrijwilligersinitiatieven als de Kunsterij, Stichting Awesome of Stichting Ik Wil. ,,Nu worden we gelijkwaardig behandeld als aanbieders van eerste en tweedelijnszorg.” 

Van Lieshouts inzet is puur vrijwillig, ze leidt de Kunsterij naast een betaalde baan in de zorg. Wie bij de Kunsterij komt, wordt ook niet als cliënt gezien. ,,Een deel van de 68 mensen die elke week naar ons komen biedt zelf activiteiten aan in Strijp, op ’t Bellefort zelf, in buurthuis De Meerpaal en in woonzorgcentrum Vonderhof.” Een van hen is Marlon Nolthuis. Door de ziekte MS moest ze stoppen met betaald werk. Nu organiseert ze elke week creatieve activiteiten in de Vonderhof, zowel voor ouderen die zelfstandig wonen als voor ouderen van de gesloten afdeling.

Anders dan bij professionele instellingen werken er verschillende doelgroepen bij de Kunsterij, onder wie mensen met een psychiatrisch verleden. Belangrijker verschil is dat volgens Van Lieshout bij die instellingen de benadering ‘wat is jouw probleem’ centraal staat, inclusief stappenplannen om vooruit te komen. ,,Voor sommige mensen is dat hartstikke goed. Maar anderen willen niet de hele dag geconfronteerd worden met wat ze niet kunnen. Wij gaan uit van eigen initiatief. Iemand met bijvoorbeeld borderline, die krijgt bij ons te horen: goh, je bent goed in schilderen, wil je daarmee verder gaan? Prettig bezig zijn, contact met lotgenoten, maakt vaak dat mensen vanzelf minder klachten krijgen.”