Volledig scherm
De Effenaar aan de Dommelstraat in Eindhoven. © Effenaar

Late sluitingstijd in
Eindhoven definitief

EINDHOVEN - De proef met verlate sluitingstijden voor een deel van de horeca in Eindhoven wordt omgezet naar een definitieve maatregel. Dat betekent dat horeca in het gebied Dommelstraat/Stationsplein en Markt voortaan tien keer per jaar tot acht uur 's ochtends mag openblijven. 

Het Eindhovense college van B en W heeft daartoe besloten, nadat de raadslid Eva de Bruijn van de fractie van GroenLinks eind vorig jaar aangedrongen had op enige haast bij het afhandelen van dit dossier. De proef met verlate sluitingstijden - in het spraakgebruik omgedoopt tot verlaatjes - werd medio 2016 al ingevoerd. Alleen de Effenaar - negen keer - en Pathé - een keer - maakten gebruik van de gelegenheid hun deuren een nacht lang tot aan het ochtendkrieken open te houden. 

Met name de Effenaar toonde zich van meet af aan zeer ingenomen met die mogelijkheid. Het biedt het cultureel centrum aan de Dommelstraat de mogelijkheid twee verschillende activiteiten te programmeren.  Effenaar-directeur Jos Feijen laat in een reactie dan ook weten ‘erg blij’ te zijn met dit besluit. ,,Dit is een mooie en ook hoognodige impuls voor het nachtleven van Eindhoven.”

Op verzoek van de gemeenteraad en van de horeca-bedrijven op Strijp-S komt er nu ook een proef met verlate sluitingstijden in dit deel van het centrum van Eindhoven. Die loopt gedurende dit kalenderjaar en wordt daarna geëvalueerd.