Volledig scherm
Randy van Merwijk in de etalage van de Hema, nu nog aan de Rechtestraat in Eindhoven. © DCI Media

Mini-museum met Hema-klassiekers in Eindhoven

EINDHOVEN - Met een etalage vol Hema-historie staat de winkelketen in Eindhoven stil bij de aanstaande verhuizing van de Rechtestraat naar het 18 Septemberplein. Met bijzondere artikelen zoals een eenmalig door Karin Bloemen gedragen jurk van plastic tasjes.

Naast medewerker klantenservice is Randy van Merwijk een verwoed verzamelaar van Hema- spulletjes. Zijn huis in Den Bosch is veranderd in een klein museum. ,,Als ik alles moet gaan tellen, ben ik volgende week nog niet klaar."

Volledig scherm
© Jesper de Vaan

Onlangs trok hij de stoute schoenen aan en vroeg zijn regiomanager of hij niet een deel van zijn collectie mocht uitstallen in de etalage. ,,Het gebeurt immers niet vaak dat een winkel na meer dan 90 jaar gaat verhuizen." Tot aan de verhuizing begin maart is een van de drie etalages ingericht met zijn collectie. Ook hangt er een aantal foto's die het winkelpand laten zien door de jaren heen, te beginnen met een foto tijdens de opening in 1927. Eén artikel in de etalage is nóg ouder: een 'kladbloc' uit 1926. ,,Het oudste nog bestaande item." Een kringloopvondst, zoals veel in zijn verzameling. 

De rest is van Marktplaats of kwam tevoorschijn onder een dikke laag stof in een van de filialen. Het begon allemaal met de verhuizing van oma Riet, die ook jarenlang bij de Hema werkte. Van Merwijk was gefascineerd door de wasknijpers en andere artikelen die tevoorschijn kwamen. ,,Het is leuk om te zien hoe producten door de jaren heen veranderen. Een wasknijper ziet er nu compleet anders uit." Andere voorwerpen zijn allang verdwenen uit het assortiment, zoals een snijbonenmolen en een analoog fototoestel, waarop groot vermeld staat dat de camera 5 megapixels bevat.

Hoe ouder, hoe meer herkenning

Volgens Van Merwijk trekt de etalage veel bekijks. ,,Hoe ouder, hoe meer herkenning. Al ben ik verbaasd hoeveel jongeren ook even stil blijven staan."

Ook krijgt hij regelmatig de vraag of klanten binnen een foto mogen maken. Vooral van de jurk van plastic Hema-tasjes, gedragen door Karin Bloemen tijdens het 75-jarig jubileum van Hema. Van Merwijk mocht het kledingstuk thuis bij Bloemen komen halen.

Tot en met 7 maart is de expositie nog te zien. Een verhuizing daarvan naar het 18 Septemberplein is geen optie: ,,In ons nieuwe pand komt helemaal geen etalage", aldus de verzamelaar.