Volledig scherm
© ANP

Minste huizen in regio Tilburg en Oirschot verkocht terwijl prijzen blijven stijgen

KaartjeHet aantal verkochte huizen neemt in het derde kwartaal van dit jaar verder af terwijl de prijzen blijven stijgen. In de regio Tilburg en Oirschot is de daling ten opzichte van vorig jaar zelfs het hoogst van heel Nederland met 28,7 procent. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de NVM. 

Een forse daling in vergelijking met de nabijgelegen regio Waalwijk-Drunen. Daar is is het aantal verkochte huizen 6,9 procent gedaald. In Den Bosch en omgeving zijn 14,5 procent minder huizen verkocht. Oss en omgeving heeft dit kwartaal een daling van 10,7 procent, in Uden is het met 5,3 procent gedaald en in de regio Noordoost-Brabant 13,2 procent. 

De prijzen daarentegen blijven overal stijgen. In Uden en omgeving zijn de prijzen het hardst gestegen in de regio met 12,5 procent. In de regio Tilburg, Oirschot, Waalwijk en Drunen liggen de stijgingen rond de 10 procent en in de rest van Noordoost-Brabant rond de 7 procent. 

Boven de vraagprijs

Dit terwijl de gemiddelde prijs van een woning steeg naar een recordniveau van 292 duizend euro is gestegen.In totaal werden er in heel Nederland ruim 36 duizend woningen verkocht. Een huis werd gemiddeld al binnen veertig dagen verkocht, dat is vijftien dagen sneller dan een jaar geleden. Daarnaast werd ruim een derde van verkochte huizen boven de vraagprijs verkocht.

Sinds 2014 stijgen de woningprijzen onophoudelijk, terwijl het aantal verkopen al vijf kwartalen op rij daalt. Dit komt volgens de makelaarsvereniging voor een groot deel omdat er ‘te weinig nieuwe woningen worden gebouwd’. Om de nieuwbouwproductie te bevorderen heeft de NVM samen met de Rijksoverheid en een groot aantal marktpartijen de Nationale Woonagenda getekend. “Gemeenten en provincies moeten nu versneld locaties voor nieuwbouw vrijmaken. En het Rijk moet daarop sturen”, aldus voorzitter van de NVM Ger Jaarsma in een persbericht.