Sarah Papenheim
Volledig scherm
Sarah Papenheim © Privé

Moordverdachte Joël S. uit Eindhoven: ‘Ik werd door Sarah aangevallen’

ROTTERDAM - Eindhovenaar Joël S., die bekend heeft de moord op de Amerikaanse studente Sarah Papenheim (21) te hebben gepleegd, heeft verklaard dat hij uit noodweer heeft gehandeld. Hij zegt op de fatale dag door Sarah te zijn aangevallen.

Dat blijkt uit het onderzoeksdossier waarvan een versie in het Engels bij Sarah’s moeder Donee Odegard inmiddels in het bezit is. ,,Ze heeft het dossier gelezen en is er zeer door geëmotioneerd’’, zegt advocaat Sébas Diekstra, die Sarah’s moeder bijstaat. ,,Maar ze is ook boos. Boos over wat Joël S. heeft verklaard.’’

Sarah Papenheim werd eind vorig jaar met 27 messteken om het leven gebracht in haar studentenflat in Rotterdam-Kralingen. Uit de tenlastelegging blijkt dat het Openbaar Ministerie er voorlopig van uitgaat dat Joël S., die eveneens in de studentenflat woonde, met voorbedachten rade heeft gehandeld. Hem wordt dan ook moord ten laste gelegd. Sarah werd in haar buik, hals, nek en rug gestoken. Ze werd in haar kamer aangetroffen, badend in het bloed.

Kleurenfoto's 

Sarah Papenheim.
Volledig scherm
Sarah Papenheim. © Privéfoto

Joël S. stond woensdagochtend voor de derde keer in een zogenoemde pro forma-zitting voor de rechtbank. Opnieuw was Sarah’s moeder overgekomen uit de Verenigde Staten om de zaak bij te wonen. Al duurde die maar enkele minuten. ,,Ze wil alles over de laatste momenten van het leven van haar dochter weten’’, vertelt Diekstra. ,,Zo wil ze bijvoorbeeld ook de kleurenfoto’s zien van hoe Sarah is gevonden. Het hoort bij haar manier van verwerken.’’

Het gemoed van Sarah’s moeder werd bij de zitting zwaar op de proef gesteld. Het was voor de vrouw luguber om te zien dat Joël S. met een glimlach op zijn gezicht de rechtszaal werd binnengebracht en oogcontact met haar zocht.

Het Openbaar Ministerie meldde dat de persoonlijkheidsonderzoeken bijna zijn afgerond en de rapportage daarover over enkele weken klaar zal zijn. Volgens de planning vindt de inhoudelijke behandeling van de zaak eind november plaats. Joël S. had in de korte zitting geen behoefte iets te zeggen. ,,U blijft vastzitten’’, zei de rechter voor de volledigheid tegen S. voordat hij werd weggevoerd.

De arrestatie van Joël S. op het station van Eindhoven.
Volledig scherm
De arrestatie van Joël S. op het station van Eindhoven. © Erik van der Heijden