Volledig scherm
Inwonersplein gemeente Eindhoven: het duurt wel vijf maanden voordat een afspraak gemaatk kan worden voor het indienen van een verzoek om Nederlander te worden, zegt de SP in raadsvragen. © Menno Boon

Naturalisatie-verzoek in Eindhoven duurt te lang, zegt SP

EINDHOVEN - In Eindhoven duurt het maar liefst vijf maanden voordat een verzoek om Nederlander te worden in behandeling wordt genomen. Dat is veel te lang, want andere gemeenten doen daar maar maximaal vier weken over, zegt de SP in raadsvragen. 

,,En dan moet het verzoek nog naar de Immigratie- en Naturalisatie Dienst die er een of maximaal twee jaar over mag doen voordat een besluit valt. Het is heel apart dat het in Eindhoven maximaal tweeënhalf jaar, een half jaar langer dan elders, duurt. De termijn om een afspraak te krijgen moet zeker korter, bijvoorbeeld naar maximaal vier weken, zoals in alle andere gemeenten", aldus fractievoorzitter Murat Memis van de SP. 

Internet

De Socialistische Partij heeft via de internetsites van gemeenten onderzoek gedaan naar de wachttijden. In Breda kan dat al binnen een week, in andere steden binnen vier weken. In Eindhoven kan alleen telefonisch een afspraak gemaakt worden voor een verzoek om Nederlander te worden. Gistermiddag was niet meer te controleren hoe lang dat duurt. 

Te weinig baliepersoneel

Memis denkt dat de lange wachttijden veroorzaakt worden door de bezuinigingen op het Inwonersplein, de plek waar alle aanvragen voor paspoorten, rijbewijzen en verblijfsvergunningen binnenkomen. ,,Ik vermoed dat er gewoon te weinig baliemedewerkers zijn en ambtenaren die dit soort vragen behandelen", aldus de SP-voorman. ,,Ik hoop in ieder geval niet dat de achterliggende gedachte is om het mensen zo moeilijk mogelijk te maken Nederlander te worden.”