Volledig scherm
© Bert Jansen

Nieuw spoorboekje: extra treinen tussen Eindhoven en Dordrecht

EINDHOVEN - Met het ingaan op 15 december van de nieuwe NS-dienstregeling gaan er meer treinen rijden tussen Eindhoven en Dordrecht. Dat heeft ProRail maandag bekendgemaakt.

Per dag worden er vier extra treinen ingezet. Dit wordt een intercity-verbinding, zonder overstap in Breda, zoals in de reguliere dienstregeling, aldus een woordvoerder van NS. ,,De extra treinen tussen beide steden komen er op verzoek van de gemeente Dordrecht.” In de huidige dienstregeling rijdt er om het half uur een trein tussen Eindhoven en Dordrecht.

Het wordt hoe langer hoe drukker op het spoor. Om de zevenduizend kilometer spoor zo goed mogelijk te benutten, is ProRail dit jaar gestart met het per zes seconden inplannen van treinritten. Voorheen gebeurde dat per minuut.

Ook tussen Amersfoort en Utrecht wordt de frequentie met ingang van de nieuwe dienstregeling verhoogd. In de zomer gaan er meer treinen rijden tussen Zandvoort en Haarlem.

Goederentreinen

Ook het vrachtvervoer krijgt meer ruimte op het spoor, door de inzet van langere goederentreinen (740 meter). De goederensector wil de komende jaren groeien van 42 miljoen ton vracht in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030.