eindhoven ryanair
Volledig scherm
eindhoven ryanair © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ook cabinepersoneel Ryanair eist vergoeding voor sluiting basis Eindhoven

EINDHOVEN - Na de piloten van Ryanair eist ook een deel van het cabinepersoneel schadevergoeding voor de sluiting van de basis van de luchtvaartmaatschappij op Eindhoven Airport. Acht stewards en stewardessen met een vast contract bij de Ierse prijsvechter menen dat er geen economische reden was voor Ryanair om te vertrekken uit Eindhoven, aldus vakbond FNV Luchtvaart.

Ze eisen de ontslagvergoeding in een rechtszaak die Ryanair heeft aangespannen om de werknemers te kunnen ontslaan. Hun ontslag werd eerder geblokkeerd door uitkeringsinstantie UWV. De rechtszaak dient woensdag. 

Stakingen

Ryanair besloot vorig jaar plotseling de basis in Eindhoven te sluiten. De piloten en het cabinepersoneel denken dat de sluiting een vergelding was voor twee stakingen die eraan voorafgingen. Het personeel voerde actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Ryanair heeft altijd ontkend dat het die stakingen wilde vergelden. Het bedrijf noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden in Eindhoven als reden.

In verschillende rechtszaken maakten rechters korte metten met de argumenten van de Ierse prijsvechter. Het bedrijf kon de rechter niet overtuigen dat er behalve de stakingen andere redenen waren om te vertrekken uit Eindhoven. Ook concludeerde de rechter dat Ryanair zich weinig aantrekt van de belangen van het personeel. 

De rechter kende aan acht piloten in totaal meer dan drie miljoen euro schadevergoeding toe. Ryanair ging in hoger beroep tegen die beslissing. FNV Luchtvaart wil niet zeggen hoeveel geld het cabinepersoneel eist maar vanwege hun lage inkomen gaat het om aanzienlijk lagere bedragen, zegt een woordvoerder. 

Overplaatsing

Ongeveer honderd Zuid-Europese stewards en stewardessen werkten voor Ryanair vanuit Eindhoven. Veel hadden een tijdelijk of uitzendcontract en verloren hun baan door het vertrek van het de luchtvaartmaatschappij uit Eindhoven. Andere werknemers accepteerden een overplaatsing, bijvoorbeeld naar Berlijn. 

Voor de resterende acht werknemers was een overplaatsing geen optie omdat ze een leven hebben opgebouwd in Eindhoven, aldus de FNV-woordvoerder. 

Onrust

Ook in andere Europese landen blijft het onrustig bij Ryanair, laat de vakbond weten. Personeel in Ierland, Groot-Brittannië, Spanje en Portugal is getroffen door de sluiting van bases en ontslagen. Ook heerst er ontevredenheid omdat er geen fatsoenlijke afspraken gemaakt kunnen worden over arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden. Europese vakbonden hebben al nieuwe acties aangekondigd van piloten en cabinepersoneel. De acties hebben mogelijk ook consequenties voor vluchten van en naar Eindhoven. ,,De dienstregeling van Ryanair in Eindhoven zal ook de komende tijd onrustig zijn’’, voorspelt FNV Luchtvaart.