Volledig scherm
EINDHOVEN - Op Stratumseind is er deze zaterdag het Eindhoven by Day Festival. Een evenement waarmee de ondernemers meer reuring overdag willen creëren. © Jean Pierre Reijnen

Ook overdag gaan stappen op Stratumseind

EINDHOVEN - Uitgaansstraat Stratumseind oogt overdag uitgestorven. Omdat dat anders kan, zorgde de horeca afgelopen zaterdag vanaf 13.00 uur met de derde ‘Eindhoven by Day’ voor leven in de brouwerij.

Het verschil tussen het Stratumseind overdag en 's avonds is enorm. Overdag kun je een kanon afschieten, 's avonds en 's nachts moet je bijna over de hoofden lopen wegens de drukte. ,,Daarom zijn we sinds vorig jaar bezig met events die ook overdag zorgen voor reuring in de straat", zegt Steve van Bakergem, organisator van Eindhoven by Day. ,,In ieder geval op zaterdag." Iets wat volgens hem de diversiteit van de stapstraat vergroot en past bij een stad in ontwikkeling zoals Eindhoven. 

Vier cafés openden vanaf 13.00 uur de deuren: 't Lempke, Oude Rechtbank, Bold45 en Borrelbar. ,,Een soort indoorfestival", aldus Van Bakergem. ,,En festivals zijn bijna altijd overdag." 

In de cafés waren diverse dance areas gecreëerd met elk hun eigen muziek. Drie van de vier cafés grenzen aan elkaar waardoor het mogelijk was om binnendoor van de ene naar de andere zaak te swingen. 

Enthousiast

Anna Jetten (22) en Demi van Mulken (25) uit Eindhoven vinden overdag stappen een goed idee. ,,Het grootste voordeel is dat, als je alcohol drinkt, je het niet zo laat maakt en de volgende ochtend minder brak bent", zegt Demi. ,,En je kunt met de bus naar huis." 

Stadsgenoot Max de Beer (33): ,,Overdag klagen omwonenden minder snel over geluidsoverlast. En het trekt nieuw, ander volk naar het Stratumseind. Door de doorloop kunnen bezoekers ook andere cafés en mensen leren kennen." 

Steve van Bakergem: ,,Met dagprogrammering wordt het Stratumseind ook aantrekkelijk voor bedrijfsuitjes en feestjes die dan niet de avonddrukte van het Stratumseind in hoeven.”

Quote

Een superoplos­sing

Dj Roosje Rox

Dj Roosje Rox is ook enthousiast: ,,Dit is gewoon een indoorfestival, dus zeker voor de koudere maanden een superoplossing." 

Goed voor iedereen

Eindhoven by Day zorgt met ruim 1500 bezoekers voor de nodige reuring op het Stratumseind dat overdag ineens een stuk gezelliger oogt. En dat is goed voor iedereen: de stappers, de horeca en de diversiteit van de straat en heel Eindhoven.