Volledig scherm
Open dag Vrijmetselarij Eindhoven © Dave Hendriks - Foto Muelenhof

Open dag vrijmetselarij Eindhoven: binnenkijken bij ‘geheim genootschap’

EINDHOVEN - De vrijmetselarij is nog altijd omgeven door een zweem van geheimzinnigheid door het gesloten karakter van het broederschap. Zaterdagmiddag werd iets van dat mysterie weggenomen tijdens de open dag van de vrijmetselarij in Eindhoven, waarbij met een bevrijdingsritueel stilgestaan werd bij de bevrijding van de stad.

Tijdens de open dag, die ze altijd tegelijk houden met Monumentendag, kon iedereen binnenstappen bij het logegebouw aan de Potgieterstraat in Eindhoven Broeders. Van de vier Eindhovense loges waren de hele middag mensen aanwezig om uitleg te geven over het doel van de vrijmetselarij. In Eindhoven zijn vier broederschappen en de Orde van weefsters actief, de vrouwelijke tak. Vrijmetselaars streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. Een levensschool, waar mensen zichzelf beter leren kennen en daardoor een betere bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.

Om stil te staan bij de bevrijding 75 jaar geleden werd een speciaal voor deze dag geschreven ritueel opgevoerd. Ter afsluiting werd een bevrijdingslicht ontstoken en doorgegeven aan alle broeders en overige aanwezigen. Zo’n 30 belangstellenden hadden zich opgegeven voor dit ritueel. De bedoeling is om er een jaarlijks terugkerende traditie van te maken die openbaar te bezoeken is.

Normaal gesproken zijn de rituelen, die een belangrijk onderdeel uitmaken van de vrijmetselarij, net als alle andere bijeenkomsten alleen toegankelijk voor leden.