Oude liefde roest niet: Ernst Jansz toont zijn liefde voor Chopin
RecensieNEERKANT - Inspiratiebronnen van Ernst Jansz, songschrijver en toetsenist van Doe Maar, waren Bob Dylan, The Beatles en… Frédéric Chopin. Deze grote Pool maakte al indruk op Jansz toen hij op zijn 6e jaar diens derde wals hoorde.
Hij wilde meteen concertpianist worden, een droom die hij nu op zijn 73e meent waar te maken door in zijn nieuwe album naast zijn eigen popcreaties acht Chopin-werken uit te voeren, waaronder deze wals. Niet op een gewone concertvleugel maar een (elektrische) Nord Grand Piano.
Voegt dat iets toe aan de gigantische voorraad indrukwekkende vertolkingen van de allerberoemdste pianisten van de wereld? Uiteraard niet.
Extra dimensie
Wél voegt het een extra dimensie toe: het is mooi om te horen hoe een niet klassiek geschoolde popmuzikant zijn hele leven een innige liefde koestert voor een meestercomponist en hoe vreugdevol en uitdagend het zelf spelen kan zijn.
De uitvoeringen van de veelzijdige muzikant uit Neerkant klinken sympathiek. Maar er ontbreekt een (professionele) basis, zoals een genuanceerde dynamiek, een zingend toucher, authentieke fraseringen, goede verbindingen (legato) en een poëtische en pianistische precisie.
Toch weet hij het natuurlijke verhaal zeker te brengen. Zijn goudeerlijke en primitieve spel is een voorbeeld hoe ver amateurs - als zij zo bevlogen zijn als Jansz - het kunnen schoppen.
Een knappe prestatie is de veeleisende Berceuse, zeker voor iemand die moeite heeft met noten lezen. Zijn musiceertrant is duidelijk heel auditief ingesteld, vooral de contouren klinken helder. Vier walsen, ook de bekende minutenwals, een prelude en twee mazurka’s worden heel vaardig voorgedragen.
Waardevol
De opnames zijn waardevol: zij belanden in een circuit van popfans waar wellicht de belangstelling voor de klassieken aangewakkerd zou kunnen worden. Muzieksoorten bijten elkaar niet en kunnen zelfs verbinden. Jansz heeft met zijn nieuwe cd dit Chopin-vuurtje ‘con furore’ aangestoken.
Ernst Jansz, Chopin en andere stukken. Verschenen bij V2 Records. Te beluisteren op o.a. Spotify.
Nog een keer Ernst Jansz: live in tijden van corona
De tour met Doe Maar werd afgeblazen, ineens zat Ernst Jansz werkloos thuis, in Neerkant. Hij kocht een samplepiano (zie het klassieke resultaat hierboven) en ging livestreams doen met zijn ‘Indische bandje’ zoals hij het noemt, zijn ‘derde topbandje na CCC Inc en Doe Maar’, met Aili Deiwiks (viool), Guus Paat (gitaar/lapsteel) en Richard Wallenburg (bas).
En zo liggen er nu twee nieuwe cd’s; de livestreams werden vastgelegd op Live in tijden van corona.
Jansz wordt als singer/songwriter – in het niemandsland tussen Alex Roeka en Bram Vermeulen – nogal eens over het hoofd gezien. Onterecht, zo bewijst ook deze cd, waarop hij naast wat Dylanvertalingen, zoals het fraaie Zware Regen, eigen melancholieke luisterliedjes brengt zoals Dit Huis en De Naakte Waarheid.
In Ik was een hippie beschrijft Jansz zijn Neerkantse communetijd: ‘We werden gul beloond/in die aardse paradijsjes/er dansten naakte meisjes/en iedereen was stoned’.
Voor de Doe Maar-fan: ook Tijd Genoeg staat er op. (DvdB)
Verschenen bij V2 Records, te beluisteren op o.a. Spotify.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM: Eindhovense terreurverdachten mogen cel uit
EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie vindt dat de Eindhovense terreurverdachten niet langer in de cel hoeven te blijven. Het OM meende aanvankelijk dat de negen mannen mogelijk van plan waren een aanslag te plegen. Maar nu oordelen deskundigen onder meer op basis van gesprekken met de verdachten dat er geen sprake is van het “ideologisch legitimeren van geweld”. -
PREMIUM
Ontbijten en lunchen met Nespresso-koffie en streetfood van De Rozario: S.Presso opent op Strijp-S
EINDHOVEN - De koffie is van Nespresso, de Helmondse chefkok Jermain de Rozario tekent voor het streetfood en gebakjes maken ze zelf. S.Presso moet een nieuwe hotspot op Strijp-S worden. Een plek waar je de hele dag kunt ontbijten en lunchen, van 7.00 tot 19.00 uur. ,,Althans, dat is het idee”, zegt eigenaar Jessy Couwenberg. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Ripdeal in Eindhoven was niet om wat hasj, maar om miljoenen aan crystal meth
DEN BOSCH - De overval begin vorig jaar, waarbij een Eindhovenaar in zijn woning werd beschoten, blijkt niet om het kilootje hasj te gaan wat later is gevonden. Het Openbaar Ministerie denkt dat de vier daders ruim dertig kilo van de gevaarlijke drug crystal meth meenamen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
PREMIUM
Hoe op Stratumseind een muurtje uit 1880 nu tot veel ergernis leidt; ook helmen en granaat gevonden
EINDHOVEN - De vondst van een bijna 150 jaar oud muurtje is de oorzaak van de grote bouwhekken die sinds enige tijd de doorgang halverwege het Stratumseind blokkeren. Tot irritatie van de ondernemers in de straat. De komende dagen wordt de situatie opgelost, aldus de gemeente. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Ernst Jansz (Doe Maar): ‘Ik ben nooit tevreden geweest over mijn zangstem’
Popster worden mag een jongensdroom zijn, maar Ernst Jansz (73) beviel die status maar matig. Zijn eigen jeugdambitie, sinds zijn 6de: concertpianist worden. Hij moest 67 jaar wachten voordat het lukte.