Volledig scherm
Een bijeenkomst van FNV en KBO over het nieuwe beleid voor huishoudelijke hulp in Eindhoven. (archieffoto)

Ouderenbonden en FNV willen dat minister Eindhoven op de vingers tikt

EINDHOVEN - Minister Hugo de Jonge moet de gemeente Eindhoven op de vingers tikken. Hij moet ervoor zorgen dat ze zich alsnog houdt aan de wet, als het gaat om schoonmaakhulp voor ouderen, zieken en gehandicapten. Dat vragen de seniorenverenigingen KBO Brabant, PVGE en vakbond Lokaal FNV donderdag in een brief aan de minister.

De bonden voeren al langer actie tegen de bezuiniging van de gemeente Eindhoven op huishoudelijke hulp. Gemeenten zijn volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) verplicht om die te bieden aan mensen die door ouderdom of ziekte niet zelf hun huis schoon kunnen houden. Een jaar geleden zette wethouder Renate Richters een nieuw beleid in, waarin een aantal schoonmaaktaken zijn geschrapt. Tegelijkertijd kregen mensen niet langer te horen hoeveel uren hulp ze kregen.

Dat mag niet, gemeenten moeten gewoon een indicatie in uren blijven afgeven, zo bepaalde het hoogste rechtsorgaan in oktober vorig jaar. Ook op andere punten voldoet het beleid van Eindhoven niet, maar tot nu toe heeft de gemeente niets veranderd. Daarom vraagt KBO-Brabant voorzitter Leo Bisschops uit Best nu, namens de bonden, aan de minister om ingrijpen. Hij wijst op zijn belofte aan de Tweede Kamer om gemeenten aan te spreken als zij zich niet houden aan de wet of uitspraken van rechters. ,,Wij menen dat u de gemeente Eindhoven moet aanspreken op een snelle aanpassing van beleid.”

Ruim 4.000 Eindhovense ouderen en zieken maken gebruik van Wmo-schoonmaakhulp. Circa 300 inwoners hebben bezwaar gemaakt tegen het nieuwe beleid. De eerste bezwaren dateren al van begin 2018, maar de gemeente heeft tot nu toe nog niet een daarvan inhoudelijk behandeld.