Politie pakt twee ANP-journalisten op bij Pegida-actie in Eindhoven

VIDEO/UPDATEEINDHOVEN - De politie heeft zaterdagmiddag twee journalisten die verslag deden van de Pegida-actie in Eindhoven opgepakt. De man en vrouw werkten voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het tweetal is inmiddels weer vrijgelaten nadat uit onderzoek bleek dat de verdenking niet juist was.

Aanhangers van de Anti-islambeweging Pegida hielden zaterdagmiddag in de buurt van de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel een actie zonder dat zij daarvoor toestemming hadden van de burgemeester van Eindhoven. Zij werden daarbij bekogeld met eieren en stenen door tegendemonstranten. Na ongeveer een kwartier werden de Pegida-aanhangers met busjes afgevoerd, nadat de politie eerder de demonstranten vorderde om weg te gaan. ,,Alle Pegida-aanhangers zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek”, meldt de politie. Twaalf mensen werden opgepakt. De groep van circa vijftig tegendemonstranten vertrok na een bevel van de politie.

De correspondenten werden opgepakt, omdat in de ogen van agenten hun gedrag nabij Pegida-aanhangers verdacht was. De journalisten toonden nog wel hun perskaarten, maar dat was voor de politie niet voldoende. Het tweetal is rond 17.00 uur vrijgelaten met welgemeende excuses, zo liet de politie weten.

Al wekenlang bezorgt Pegida de mannen op het Eindhovense gemeentehuis kopzorgen met de aankondiging van demonstraties of, als die worden verboden, flyeracties. De anti-islambeweging weigert zich neer te leggen bij een verbod op een demonstratie rond de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel.

Volledig scherm
Politie houdt mensen aan bij Pegida-actie in Eindhoven. © Bert Jansen