Volledig scherm
Jongeren met autisme die vastlopen in het onderwijs kunnen nu nog een combinatie van lessen en behandeling volgen bij de GGzE, op het terrein de Grote Beek in Eindhoven. © Rijnhout Media

Raad Eindhoven gaat autismeproject GGzE niet redden

EINDHOVEN - De Eindhovense raad komt niet met 160.000 euro over de brug om de dagbehandeling autisme van de GGzE nog een jaar in de lucht te houden. De raad vindt vasthouden aan de financiële afspraken met de GGzE belangrijker dan continuïteit van zorg voor de 14 autistische jongeren die aan dit project meedoen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Het gaat om jongeren uit de regio Eindhoven en Helmond die door hun autisme  vastgelopen zijn in het gewone en het speciaal onderwijs. Op de Grote Beek van de GGzE volgen zij lessen en krijgen ze behandeling. De GGzE gaat hier per 1 augustus mee stoppen, omdat ze er geld op toelegt.

Wethouder Renate Richters benadrukte  dat dit laatste past binnen de afspraken met de GGzE: de instelling krijgt een groot, vast budget waarmee ze zowel jongeren met een lichte als met een zware zorgvraag moet helpen. De GGzE mag ermee stoppen, maar het college wil niet alsnog geld bijleggen. Dinsdagavond kwamen de oppositiepartijen SP, Denk, D66, 50Plus en Ouderen Appèl Eindhoven met een motie om dat wel te doen, voor 1 jaar. Dit zou de betrokken jongeren zekerheid bieden en tijd bieden voor het zoeken van een duurzame oplossing.

Passend aanbod

Maar uiteindelijk brachten ze het voorstel niet in stemming, nadat Richters beloofde in juni hierop terug te komen. Ze zal dan zeggen welk ‘passend aanbod’ ze de jongeren gaat doen. Ondertussen zoeken medewerkers van het project al naar een baan elders. Bij het besluit van de oppositiepartijen speelt mee dat er geen bijval kwam vanuit de coalitiepartijen. Ook niet van coalitiepartij PvdA, terwijl PvdA-raadslid Marjolein Senden vorige week nog pleitte voor betere aansluiting tussen jeugdzorg en onderwijs.

Vanuit het Samenwerkingsverband Eindhoven en Kempenland had directeur Niek van der Zanden er nog op aangedrongen om ervoor te zorgen dat sluiting met 1 jaar werd uitgesteld. Volgens hem is de combinatie van onderwijs (vanuit onder meer De Berkenschutse) en zorg (GGzE) al jaren heel goed, en wordt ermee voorkomen dat jongeren zonder perspectief thuis op de bank blijven zitten.