Radio Kras
Volledig scherm
Radio Kras © Radio Kras

Radio Kras voor ouderen zondag van start in Eindhoven

EINDHOVEN - Een uur radio voor ouderen, die in coronatijden nogal eens geïsoleerd leven. Zondag 24 mei gaat Radio Kras van start in Eindhoven.

Het radioprogramma, zondag tussen negen en tien uur ‘s ochtends te beluisteren via Studio040, is bedoeld voor ‘eigenwijze levensveteranen die nog op zichzelf wonen en oudere jongelui in verpleeghuizen', aldus de initiatiefnemers. In Eindhoven werken bewoners van Vitalis-woonzorgcentra mee aan de uitzendingen. 

Wakkere ouderen

Het programma omvat onder meer portretten en levenswijsheden van wakkere ouderen en muziek uit de jaren vijftig tot en met tachtig van de vorige eeuw. Het is bedoeld voor ouderen die er een hekel aan hebben dat ze gezien worden als risicogroep kwetsbaar of zorgobject’, melden de makers. Het is de bedoeling dat er vanaf volgende maand ook een hoorspel, gemaakt door ouderen, te horen zal zijn.

Radio Kras is een initiatief van Brabantse radio- en cultuurmakers die er vlak na het begin van de coronacrisis mee begonnen om het isolement te doorbreken waarin veel ouderen zich sindsdien bevinden. Eerder ging Radio Kras al van start in Den Bosch en Breda.

Ook na de crisis

Volgens initiator Jaap klink uit Den Bosch is het de bedoeling dat Radio Kras blijft bestaan als de coronacrisis voorbij is. Maar dat is afhankelijk van financiën en reacties van medewerkers en luisteraars.

Radio Kras wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant, gemeente Den Bosch, Hermes Cultuurfonds, Cultuurfonds Eindhoven, Dela Eindhoven, Watershed, Sluyterman van Loo fonds, VSBfonds en enkele private investeerders. De uitzendingen zijn ook als podcast te beluisteren via www.radiokras.nl.