Volledig scherm
Ron en Elisa, TU Eindhoven

Reacties uit Eindhoven op de verwoeste Notre-Dame

EINDHOVEN - Ook in de regio zijn mensen geschokt door de brand in de Notre-Dame. De verwoeste kathedraal maakt veel indruk. Enkele reacties.

Elisa van de Schoot en Ron de Crom: ‘Het houdt je toch de hele tijd bezig’

Elisa van de Schoot, Ron de Crom, (beiden 21) uit Eindhoven: ,,We waren na het sporten net aan het genieten van de borrel toen we het hoorden”, zegt Ron de Crom. ,,We zijn meteen op gaan zoeken wat er nou precies aan de hand was. Het werd al snel duidelijk dat het heel extreem was. Daarna houdt het je toch de hele tijd bezig. De gedachten gingen meteen terug naar onze fietsvakantie van twee jaar geleden. Na een helse tocht van 450 kilometer zagen we in de verte de stad opdoemen. Toen we uiteindelijk de herkenbare torens zagen van de Notre-Dame was dat een euforisch moment. Dat zullen wij nooit vergeten.”

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Historicus Peter Thoben. © Jean Pierre Reijnen

‘Een groot verlies voor de wereld’

Peter Thoben (66), historicus uit Eindhoven: ,,Ik zag het bij het journaal van acht uur. Een groot verlies voor de stad en de wereld dat zo’n icoon is verwoest. De Notre-Dame markeert in veel opzichten ook het begin van de opkomende interesse voor nationaal erfgoed. We zijn in gaan zien hoeveel dit soort monumenten betekent voor onze cultuurhistorie. Sindsdien wordt het monument structureel gerenoveerd. Een keer toen ik daar binnenkwam werd het orgel bespeeld terwijl er door de kerk vele mensen flaneerden. Dat bombastische geluid dat door die basiliek galmt heeft veel indruk op mij gemaakt. Dat zal ik niet snel vergeten.”

‘Ik schrok erg van de vlammenzee’

Volledig scherm
Hans Strootman(rechts) naast de Kathedraal op een terrasje in de Rue du Cloître Notre-Dame.

Hans Strootman, historicus uit Eindhoven: ,,Vijftien jaar lang heb ik rondleidingen gegeven door Parijs en de Notre-Dame. Toen ik de beelden zag van de vlammenzee tussen de torens schrok ik enorm. Mijn hart ging meteen uit naar het orgel dat nog stamt uit de tijd van Napoleon III. Daarover en over de beroemde organisten heb ik vele lezingen gehouden in de Eindhovense Catharinakerk.
Ik heb vele organisten goed gekend die erop gespeeld hebben zoals Cochereau. Iedereen wilde het liefst in de Notre-Dame op het orgel spelen. Ik hoor net dat het orgel het waarschijnlijk gered heeft. Dat is zo’n enorme opluchting!”

Pater uit Eindhoven werkte in Notre Dame: ‘dit kan niet waar zijn’

Pierre Stikkelbroeck (81), overste van de paters Augustijnen in Eindhoven, kent de Notre Dame op zijn duimpje. ,,Ik heb maandag de hele avond naar de Franse televisie zitten kijken. Het is ongelofelijk wat daar gebeurd is.”

De pater was meer dan vijftig jaar werkzaam als priester in Parijs. Voor zijn pensioen is hij teruggekomen naar Eindhoven, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. ,,Mijn eerste klooster zat in de Rue Xavier Privas. Wij verleenden altijd hand- en spandiensten in de Notre Dame. Dat was vlakbij. Ik ben er regelmatig voor gebedsdiensten geweest. Toen paus Johannes Paulus II Parijs bezocht, zat ik ook in de kerk. Als ik in Parijs ben, ga ik er altijd even langs.”

Schatkamer

Als hij zich in de Notre Dame als priester voor de dienst moest omkleden, gebeurde dat in de Salle du Trésor, de schatkamer. ,,Dan stond je daar tussen die ornamenten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Later kwamen daar dan de toeristen langs die helemaal onder de indruk waren van gouden spullen. Ik heb wel eens gezegd: ,,Het is hier niet allemaal goud wat er hier blinkt hoor.”

Maandagmiddag hoorde hij dat er een ‘brandje’ gaande was. ,,Maar om zeven uur ‘s avonds zag ik op het Belgische nieuws dat er een grote brand woedde. Ik ben meteen overgeschakeld naar de Franse tv. Mijn eerste reactie was: dit is onmogelijk. Dat kan niet waar zijn.”

Fraai

Hoe triest het nieuws ook, de reacties van omstanders bij de kerk stemden hem dan weer positief. ,,Mensen begonnen te bidden, te zingen. Er was bewondering voor een nationaal monument, maar tegelijk diep meeleven met een gebouw dat geestelijke inspiratie geeft. Dat heeft me getroffen. Je zag daar hoeveel dat kerkgebouw betekenis heeft voor de Fransen.”

Stikkelbroeck heeft alle vertrouwen dat er een nieuwe kerk komt te staan. ,,Als je ziet hoe fraai de kathedralen van Reims en Rouen, verwoest in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, na restauratie geworden zijn, dan lukt dat hier ook. Dat werd op tv meteen uitgesproken: we gaan de kerk herbouwen.”

Na de brand kreeg hij diverse telefoontjes uit Frankrijk en Nederland van vrienden. ,,Ze wilden weten wat ik er van vond. Het is heel erg, maar als ik zie hoeveel geld er nu al binnenkomt, dan komt het wel goed. Ik ben gezond dus ik verwacht dat ik er op een mooie dag gewoon weer kan binnenlopen.”

Volledig scherm
Pierre Stikkelbroeck © Meulenhof