'Wéér een ree door een loslopende hond gepakt in het Leenderbos', meldt Boswachter Erik op Twitter.
Volledig scherm
'Wéér een ree door een loslopende hond gepakt in het Leenderbos', meldt Boswachter Erik op Twitter. © Twitter Boswachter Erik

Ree doodgebeten door loslopende hond in Leende

LEENDE - Voor de tweede keer in twee weken tijd is er een ree doodgebeten in het Leenderbos in Leende. Boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer deed die ontdekking maandagmiddag. “Ik weet zeker dat een hond dit heeft gedaan.”

De boswachter is zo zeker van z'n zaak, omdat hij weet dat roofdieren anders te werk zouden gaan. “Deze ree is van achter gepakt. Een roofdier zou altijd voor de keel gaan. Ook zijn er verder geen vraatsporen aanwezig.”

‘Heel vervelend’

Dat er nu weer een ree dood is, noemt Schram ‘heel vervelend’. “Beide reeën waren vrouwtjes. Over een paar maanden krijgen die normaal een kalfje. Het zou kunnen dat deze reeën dus al een klein reetje in hun buik hadden, maar dat weten we niet zeker.”

In het gebied waar de ree is gevonden, worden veel honden uitgelaten, weet de boswachter. “Het is prima dat mensen met hun hond van de natuur komen genieten. Maar de natuurgebieden zijn er, zoals de naam al zegt, vooral voor de natuur. Daarom moeten honden op de meeste plekken aangelijnd blijven.”

Honden-losloopgebied

Hij benadrukt dat er in het Leenderbos een honden-losloopgebied aanwezig is. “Als je je hond los wilt laten, dan kun je dat doen op de Molenheide. Wel moet het dier daar onder appèl worden gehouden. Dat betekent dat de hond aan het been meeloopt.”

Schram zegt regelmatig mensen op de bon te slingeren die hun hond los hebben lopen. Een boete bedraagt zo'n honderd euro.