Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie; rundvee is een belangrijke bron van stikstofuitstoot. © ANP

Rekentool voor stikstof slechts voorzichtig begin

EINDHOVEN - Deze week is een nieuwe versie gepresenteerd van het programma om stikstofuitstoot en -neerslag van projecten te berekenen. Dat brengt de vergunningverlening een beetje op gang. Fundamentele keuzes komen nog. Vier vragen en antwoorden.

1. Wat is Aerius?

‘Aerius Calculator’ is de naam van een model waarmee kan worden berekend wat het effect is van een project op beschermde natuur. Een partij met een bouwplan voert allerlei informatie in en via een online-rekenprogramma wordt de neerslag van stikstof in kaart gebracht.  Op basis van de uitkomst bepaalt de initiatiefnemer of een (natuur)vergunning nodig is.

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.