Volledig scherm
Maandelijkse quizavond in het CKE. © DCI Media

Rode loper ligt uit voor amateurkunsten in CKE

EINDHOVEN - Het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) had dit weekend letterlijk de rode loper uitgelegd voor de stadsgenoten die het centrum voor amateurkunst nog niet kennen.

Bij de vierde ronde van de pubquiz vrijdagavond begint elk antwoord met de letter k, belooft de quizmaster. Wat bedoelen we met 'blauwe boon'? En scheikunde: waar staat de afkorting 'cu' voor? Van welke planeet komt Superman? Daarvoor bogen Cilia Roovers en Robert van de Akker en hun vrienden van Klup zich al over de naam van de poes van Jip en Janneke en de meest westelijke stad van Europa. Beiden waren al bekend met CKE en vinden de quiz een leuke manier om de vrijdagavond door te brengen.

Goed in de ogen kijken

Zaterdag fungeert het centrum als een soort van catalogus van wat het te bieden heeft. Een rondgang langs de demonstraties van docenten gitaar, harp, contrabas, theater, tekenen en keramiek leert dat het plezier voorop staat. ,,Ik begin met de ander goed in de ogen te kijken", antwoordt gitaardocent Peter Thissen op de vraag hoe hij nieuwsgierigen tegemoet treedt. ,,En te luisteren naar de behoefte. Die jongen daar kwam net binnen en was trots op zijn versie van Smoke on the Water. Natuurlijk laat ik hem dat spelen. Wat hij doet is niet goed of fout. Ik zal hoogstens zeggen: je kunt het ook zó proberen."

In zo'n weekend kun je verdwalen in het CKE. In het gebouw met kelder, begane grond en drie verdiepingen én de talloze lokalen en doorgangen. En óók in het rijke aanbod van kunsten. In de theaterzaal laten negen bezoekers zich verleiden tot een warming up met op elkaar reageren met handenklappen en het uitbeelden van ruzie, hoge nood en jeuk op de rug. Bij de keramiek kijken een jonge jongen en zijn vader hun ogen uit naar wat er uit de oven kwam. ,,The best keramists are men", houdt de docente hen voor. Ook Frank Malcorps, docent tekenen en schilderen gaat uit van het plezier van de cursisten. ,,Als je iets met plezier doet, kunnen wij gemakkelijk het dekseltje openen, waardoor het talent vrijkomt", zegt hij nadat hij twee jonge kinderen een groot wit papier heeft voorgelegd en hen wijst op een klassieke opstelling van een stilleven met een paar boeken, een bloem, een brandende kaars en een doodshoofd.

Zondag zijn alle ruimtes ingeruimd voor demonstraties van de cursisten, met uitvoeringen, voorstellingen, demonstraties en exposities. Zo is het drieluik compleet: vrijdagavond een kennismaking met de CKE, zaterdag een blik op het lesaanbod en zondag een keur wat van deelnemers er geleerd hebben.