Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ryanair moet piloten vliegbasis Eindhoven tonnen betalen

VideoDEN BOSCH/EINDHOVEN - Vliegtuigmaatschappij Ryanair moet aan acht piloten vergoedingen betalen van 380.000 tot 480.000 euro. De rechter heeft dat bepaald in een rechtszaak die de piloten hadden aangespannen tegen hun werkgever vanwege de sluiting van de basis in Eindhoven. 

Volgens de rechtbank is het ongeloofwaardig dat Ryanair om bedrijfseconomische redenen is vertrokken uit Eindhoven. Ook heeft de Ierse prijsvechter ongeoorloofde druk uitgeoefend op de piloten. De rechter legt de schuld van de impasse en de onwerkbare situatie die zijn ontstaan bij het bedrijf. De totale schade voor Ryanair komt uit op meer dan 3 miljoen euro. 

Dwingen

Ryanair besloot vorig jaar plotseling om zijn basis in Eindhoven te sluiten. De piloten en het cabinepersoneel denken dat de sluiting een vergelding is vanwege stakingen voor betere arbeidsvoorwaarden. Ryanair heeft dat altijd ontkend. De Ierse prijsvechter noemde noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden in Eindhoven als reden. De luchtvaartmaatschappij wilde de piloten dwingen om werk op andere plekken in Europa te accepteren.

Volgens pilotenvakbond VNV zijn de piloten gaandeweg tot de conclusie gekomen dat ze nooit meer voor Ryanair willen werken en daarom stapten ze naar de rechter. Ze eisten ontslag plus een vergoeding omdat het bedrijf moedwillig heeft aangestuurd op escalatie van het conflict.

VNV is verheugd door de uitspraak maar gaat ervan uit dat Ryanair nog in hoger beroep gaat. 

Eerder dit jaar verbood de rechter in Den Bosch Ryanair om de vliegbasis in Eindhoven te sluiten:

 1. Verkorte Lichtjesroute uit Eindhoven voor vijfde keer in Bayeux
  PREMIUM

  Verkorte Lichtjes­rou­te uit Eindhoven voor vijfde keer in Bayeux

  EINDHOVEN - We halen er altijd het bevrijdingsvuur, en een keer in de vijf of tien jaar geeft Eindhoven letterlijk iets terug aan de Franse stad Bayeux. ,,Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van D-Day, de landing van de geallieerden bij Bayeux, brengen wij het licht, dat symbool staat voor de warmte van onze vriendschapsband, naar Normandië", filosofeert voorzitter Ivo Baijens van de Eindhovense Lichtjesroute.
 2. Botsauto's kiezen eigen weg tijdens Dutch Technology Week op Strijp-S
  PREMIUM
  Video

  Botsauto's kiezen eigen weg tijdens Dutch Technology Week op Strijp-S

  EINDHOVEN - Lachend en met de armen gespreid draait Börje Helenius, een robuuste Fin, rondjes in een klein botsautootje op Strijp-S. Dat krijg je als je het stuur uit handen geeft; het autootje is zelfsturend. Ze rijden deze week in Eindhoven rond in het kader van ‘Museum door de Stad’, een project onder de vlag van de Dutch Technology Week (DTW). Die is maandag begonnen met tal van activiteiten en duurt nog de hele week.