Volledig scherm
PREMIUM
Dennis van de Wouw promoveert woensdag op de TU/e met het slimme camerasysteem dat bermbommen kan detecteren. © FotoMeulenhof

Slim camerasysteem TU/e beschermt tegen bermbom

EINDHOVEN - Op de universiteit van Eindhoven is een speciaal camerasysteem ontwikkeld dat bermbommen kan detecteren en daarmee levens kan redden in (voormalige) oorlogsgebieden. 

Volledig scherm
Dennis van de Wouw promoveert woensdag op de TU/e met het slimme camerasysteem dat bermbommen kan detecteren. © FotoMeulenhof

Ze liggen in landen als Irak en Afghanistan vaak nog gewoon langs de weg, verscholen geplaatst. De bedoeling van zo'n bermbom: zo veel mogelijk schade toebrengen aan passerende voertuigen en hun inzittenden. En dat gebeurt nog altijd regelmatig. Het  vinden en uitschakelen van bermbommen is volgens onderzoeker Dennis van de Wouw van de TU Eindhoven nu nog een erg lastige klus. Onder zijn leiding is nu op de universiteit samen met Defensie, onderzoeksinstituut TNO en het bedrijf ViNotion een slimme camera ontwikkeld die de bommen tijdig kan opsporen. 

Van de Wouw promoveert  woensdag aan de  TU/e op het prototype van die camera. Het systeem van de elektro-ingenieur, dat op militaire voertuigen moet worden gemonteerd, werkt aan de hand van gps en twee fotocamera's die tegelijkertijd om de meter foto's maken van de omgeving en deze beelden live vergelijkt met eerdere opnames. Elke verandering wordt vervolgens geanalyseerd. Alleen de veranderingen die wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een bom, zoals markeringen of graafsporen, worden aan de militair op een beeldscherm getoond naast de historische beelden van hoe het er ter plekke voorheen uitzag.