Volledig scherm
PREMIUM
EINDHOVEN - Plaatsen struikelstenen, die herinneren aan overleden mensen 2e wereldoorlog © Jean Pierre Reijnen

Speciaal uit Israël voor plaatsing van struikelstenen in Eindhoven

EINDHOVEN - Het is de tweede keer dat Sonja Khan er speciaal vanuit Israël voor naar Eindhoven komt: het terugplaatsen van vier struikelstenen aan de Pastoriestraat waar haar ouderlijk huis ooit stond. Het huis moest wijken voor de herinrichting van de Pastoriestraat en daarmee moest ook voor de herdenkingsstenen een nieuwe en definitieve plek gevonden worden. De organisatie die in Eindhoven in totaal al 330 zogenoemde Struikelstenen plaatste, hoopt woensdag 18 september op veel belangstelling en steun bij dit bijzondere moment.

Struikelstenen zijn kleine herdenkingsstenen. Ze worden in het trottoir geplaatst bij huizen, van waaruit in de Tweede Wereldoorlog, bewoners door de bezetter weggevoerd zijn naar concentratiekampen. In de dunne messing bovenlaag van de steen staat de naam van het slachtoffer, de overlijdensdatum en de naam van het concentratiekamp. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker van deze 'Stolpersteine'. Hij maakt de stenen samen met een collega kunstenaar en waar hij kan, is Demnich aanwezig bij de plaatsing van de eerste stenen in een stad of dorp. Waar dan ook in Europa.

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.