Studenten TU Eindhoven testen spiegelkast als inspraakbox op Stadhuisplein
EINDHOVEN - ,,Wow, ja, dit vind ik gaaf!” Eindhovenaar Hemmo van der Brink is deze druilerige en koude maandagmiddag voor het Stadhuis één van de proefkonijnen bij een project ‘Denk een Eindje mee’ van vier studenten Industrial Design van de TU Eindhoven.
Michel TheeuwenBron:ED
Hoe kun je bewoners van de stad op een ándere manier betrekken bij plannen die gemaakt worden? Nu een keer niet met lauwe koffie en kleffe cake tijdens een inspraakavond? Die opdracht ligt bij drie groepen studenten van Industrial Design op de TU/e.
Van der Brink staat op een grote rode punt, met zijn voeten een stuk uit elkaar, handen recht naar voren alsof hij een pakje vast heeft. Op het spiegelscherm zijn één bol en één driehoekige vorm te zien. Zo ziet zíjn gedroomde Stadhuisplein eruit.
Door armen en benen te bewegen, geeft hij vorm aan diverse beelden in de spiegel. Daarbij stelt Remke Timmermans vragen als: hoe ziet het Stadhuisplein er over dertig jaar uit? En: hoe voel jij je het meest vrij op dit plein? Abstract, ja. En ook de beelden - blokjes, bollen en driehoeken - zijn niet meteen terug te herleiden tot concrete bomen, fonteinen of woontorens? ,,We houden het juist wat abstract, ver verwijderd van concrete beelden, want dat zouden ónze beelden zijn. Juist dat stimuleert het gesprek", aldus Lotte Sluijs.
Tjeu van Bussel vertelt dat de gemeente Eindhoven de opdracht heeft uitgezet bij de masterstudenten van Industrial Design, een opleiding waarmee Eindhoven nu ook een samenwerkingsovereenkomst heeft. Drie groepen ‘social designers’ zijn aan de slag gegaan met de vraag: ‘zoek een alternatieve manier voor het ophalen van inwonersinput op plannen voor het Stadshuisplein’. Daar wordt gewerkt aan drie hoogbouwplannen met veel woningen. Discussie is er onder meer over de hoogte. Mag dat 160 meter zijn, zoals het college van B en W voorstelt? Of veel minder, zoals critici willen?
Nu gebeurt het peilen van meningen voornamelijk bij inspraakavonden. Die worden soms als saai en ontoegankelijk ervaren.
Tjeu van Bussel, Industrial Design TU Eindhoven
,,Nu gebeurt het peilen van meningen voornamelijk bij inspraakavonden, als corona geen roet in het eten gooit tenminste. Die worden soms als saai en ontoegankelijk ervaren. Wij hebben ervoor gekozen om juist op locatie te gaan staan. Want je merkt dat mensen daar soms geen beeld van hebben", aldus Van Bussel. Volgens Iris Bekkers kun je op deze manier wellicht ook andere groepen inwoners van de stad bereiken, zoals jongeren.” Hoe werkt het? Een kinectsensor - bekend van het XBox-spellenplatform - pikt lichaamsbewegingen op en zet die via een computerprogramma om in beeld dat terug te zien is op een scherm in de spiegelkast. Woensdagmiddag staan ze weer op het plein.
Nieuwe nota bewonersparticipatie
De inzet van social designers past ook in de nieuwe opzet van bewonersparticipatie die het college van B en W voor ogen staat. Nu Eindhoven voor een grote bouwopgave staat, onder meer in de binnenstad, neemt het belang van samenspraak toe. Ook omdat de nieuwe Omgevingswet daar veel belang aan hecht. Op internet is het wel makkelijker om (extreme) meningen te uiten, terwijl de achterban van meer traditionele belangengroeperingen juist kleiner wordt.
Het college vindt daarom dat er andere methoden gezocht moeten worden om de ‘middengroep’ aan het woord te laten. Na een discussie met de gemeenteraad wordt een nota Inwonersparticipatie opgesteld. Nieuwe technologieën en methoden moeten daarbij een belangrijke rol spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.