10 jaar kunstige projecten tegen rotzooi Eindhoven
Volledig scherm
10 jaar kunstige projecten tegen rotzooi Eindhoven © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Tante Netty ruimt Bennekel in Eindhoven op

EINDHOVEN - De Eindhovense stichting Tante Netty zoekt met jonge kunstenaars en designers oplossingen voor sociale uitdagingen en problemen. Zoals voor het vele zwerfafval in de Bennekel.

‘Het is hier al jaren een bende’’, wijst een langskomende Bennekelbewoner naar de plastic- en kledingcontainers op het Willaertplein. ,,Vaak ligt er meer rotzooi naast dan in de containers.’’ Pogingen van de gemeente en bewonersvereniging Buurtplatform Bennekel Belang om het probleem op te lossen hadden de afgelopen jaren weinig succes. Dus tijd om Tante Netty in te schakelen. De in 2010 in Woensel-West gestarte stichting zoekt samen met jonge kunstenaars en designers creatieve en aansprekende oplossingen voor (sociale) vraagstukken. En biedt zo de kunstenaars en designers ook een podium.

Tante Netty is tegenwoordig in heel Nederland actief. ,,In de Bennekel willen we de bewoners op een leuke, ongedwongen manier stimuleren mee te helpen hun wijk schoner en dus leefbaarder te maken’’, zegt Annet Nooijen van Tante Netty. ,,Zonder belerend vingertje, want dat werkt zelden is onze ervaring.’’ Tante Netty schakelde de Eindhovense social designers Bouke Bruins en Fieke van Berkom van Boyscout Designer in.

Spandoeken

Bruins en Van Berkom hingen bij de containers twee enorme spandoeken op met de tekst ’Paradijs of vuilstort’. Ze ruimden de rotzooi rond de containers op en legden er wit zand neer. ,,Tussen de containers hebben we een fleurig bord gezet met ’Viva Costa del Bennekel’’’, vervolgt Van Berkom. ,,Op de containers hebben we tuinhekjes geschilderd en teksten als ’Hier kun je van de grond eten’.’’ Want de boodschap richting bewoners moet vooral positief zijn. ,,Samen zorgen voor een schone wijk. Wat begint met je eigen afval netjes opruimen.’’

De tekst op de spandoeken luidt vanaf deze week ‘Dit paradijs kan schoner’.

Om de wijkbewoners extra te betrekken bij het initiatief, hebben ze ook twee kleine, felgele tuinhekjes gemaakt. De een met ‘Bedankt, opgeruimd staat netjes’, de ander met ‘Pas op, hier zwerft afval’. ,,Bewoners kunnen met die hekjes een schone of juist vieze plaats markeren’’, verduidelijkt Nooijen. ,,Als ze aanslaan, komen er meer.’’ Het werkbezoek van Tante Netty lijkt binnen enkele weken al resultaat te hebben. Rond de containers op het Willaertplein ligt geen afval. Behalve een grote zak met gebruikt speelgoed die intussen is afgegeven bij een kringloop in de buurt.