Volledig scherm
Technische Universiteit Eindhoven ©ED © ED

Universiteitsraad wil snel een ombudsman voor TU Eindhoven

EINDHOVEN - Een onafhankelijke ombudsman of -vrouw voor de medewerkers van de TU/e. Vakbonden én de universiteitsraad van de TU vinden dat deze er zo snel mogelijk moet komen. 

Vier op de tien universiteitsmedewerkers in Nederland hebben te maken met pesten, roddelen, uitsluiting of machtsmisbruik, zo is vorig jaar uit onderzoek van FNV en wetenschapsvakbond VAWO gebleken. De bonden dringen al veel langer aan op de aanstelling van een onafhankelijk functionaris voor elke universiteit bij wie het personeel kan aankloppen. Ook het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren vindt het hoognodig dat zo'n ombudspersoon er komt. 

Volgens de bonden trokken zij vijftien jaar geleden hierover al voor het eerst aan de bel bij het College van Bestuur (CvB) van de TU/e, maar kregen zij telkens het deksel op de neus. Na de vakbonden heeft ook de universiteitsraad van de TU aangedrongen op de aanstelling van een ombudsman of -vrouw. De U-raad vindt dat deze dit jaar nog moet worden aangesteld. 

Pilot 

Het CvB wilde deze week, tijdens een vergadering met de U-raad, nog geen toezeggingen doen en wacht een pilot op vier andere universiteiten -Maastricht, Delft, Twente en Rotterdam- af. Een evaluatie van de proef wordt naar verwachting in het voorjaar afgerond. Rond de zomer wil vice-voorzitter Nicole Ummelen van het CvB het besluit bekendmaken of de TU/e al dan niet een ombudspersoon aanstelt, zo kondigde zij volgens universiteitsblad Cursor aan. 

Martijn Klabbers, lid van de universiteitsraad namens de personeelsfractie PUR, onderstreepte tijdens de vergadering van de U-raad met het bestuur het belang van een externe, niet-gebonden intermediair. ,,Wij zien dat er echt behoefte is aan een onafhankelijk advies bij geschillen die er nou eenmaal zijn op de werkvloer", zegt Klabbers. Een externe ombudspersoon heeft meer macht dan een vertrouwenspersoon, omdat die onderdeel is van de eigen organisatie,  vindt ook Klabbers. 

Gezondere cultuur 

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft eind vorige maand nog gezegd universiteiten niet te willen verplichten een ombudspersoon aan te stellen, zolang de pilot op de vier universiteiten loopt. Ook verklaarde ze toen dat haar ministerie er in elk geval geen geld voor zal vrijmaken. Voor het personeel van de TU weegt het principe zwaarder dan wie voor de kosten ervan moet opdraaien, zegt Klabbers: ,,De ombudsman zal zich zelf terugverdienen, doordat een gezondere cultuur op de werkvloer ontstaat. Niet dat die cultuur nu zó slecht zou zijn, maar het kan altijd beter.”