Volledig scherm
Mist op Eindhoven Airport © Foto van de Meulenhof

Veel vertraging op Eindhoven Airport door dichte mist

EINDHOVEN - In het zuidoosten van het land was het maandagochtend erg mistig. Dat levert op Eindhoven Airport de hele dag vertraging op. In het hele land werd door het KNMI ook code geel afgegeven voor lokale gladheid. Dat is inmiddels voorbij. 

Eindhoven Airport liet 's ochtends vroeg al weten dat de dichte mist maandag vertraging oplevert. Dat gold in elk geval voor alle vluchten tot 11.15 uur. Het gaat in totaal om twaalf vluchten. Het eerste vliegtuig, dat eigenlijk om 7.00 uur zou vertrekken, is rond 10.30 uur uiteindelijk vertrokken. Daarna kwam het vliegverkeer weer langzaam op gang. Reizigers moeten wel nog rekening houden met veel vertraging.

Landinwaarts was het maandagochtend lokaal glad door bevriezing van natte weggedeelten, aldus Weerplaza. De gladheid verdween halverwege de ochtend weer. De dichte mist hield wat langer aan.

Nieuw systeem

Mist is voor Eindhoven Airport al langer een groot probleem. Daarom is de luchthaven in gesprek met Vliegbasis Eindhoven, het militaire deel van het vliegveld. Een ander landingssysteem zou de overlast door mist namelijk kunnen voorkomen.

De afgelopen tijd kampte de luchthaven al vaker met problemen door mist. Met een beter instrumentenlandingssysteem (ILS) kunnen toestellen ook met slecht zicht landen en opstijgen. Eindhoven Airport wijst wel op de miljoeneninvestering die daarmee gepaard gaat. De komende tijd moet er dan ook belangenoverweging worden gemaakt, vindt de luchthaven.