Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Voor een paar rotcenten andermans leven op z'n kop

EINDHOVEN - Wie al die berichten leest over brute overvallen gaat vanzelf denken dat het met dat geweld steeds erger wordt. Maar klopt dat ook? Nou dat niet, gewelddadig was deze tak van criminaliteit altijd al. Brute overvallers zijn uit op centen, maar ze pakken hun slachtoffers zoveel meer af. Hun gemoedsrust vooral.

Volledig scherm

Een heel uur had ze het volgehouden, de 89-jarige Eindhovense die afgelopen oktober in haar eigen flat werd overvallen. Ze bleef haar belagers zeggen dat ze geen geld in huis had, dat er helemaal niks was. Maar ze duwden haar tegen de muur, overgoten haar met een brandbare vloeistof, riepen dat ze haar in de fik gingen steken. ,,Ik zei niet waar mijn geld was dat ik in vier jaar bijeen had gespaard. Voor het geval er iets met mijn hondje zou zijn, dat ik dan de rekeningen zou kunnen betalen.'' Maar ze brak toen ze een mes op haar vingers zetten en dreigden te gaan snijden. ,,Ik dacht: wat is geld nou, vooruit dan maar.'' Vorige week deed de vrouw haar verhaal in het tv-programma Opsporing Verzocht. Een verhaal waarvan er zoveel zijn, verhalen over brute woning- of winkelovervallen of over straatroven met buitensporig geweld.

  1. Werkstraf geëist tegen Eindhovense advocaat voor mishandeling en bedreiging
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen Eindhoven­se advocaat voor mishande­ling en bedreiging

    BREDA - Voor de gewelddadige escalatie van de heimelijke relatie met zijn minnares en bedreiging en mishandeling van zijn echtgenote is tegen een Eindhovense advocaat een taakstraf van 100 uur geëist. Volgens de aanklager heeft de advocaat een voorbeeldfunctie en zit de maatschappij niet op zijn agressieve gedrag te wachten. Ze eiste daarom bovendien een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een behandeling van zijn temperament als de reclassering dat nodig vindt.