Wat je niet mag missen op de DDW 2021
Dutch Design WeekJe kunt onbezonnen door verschillende presentaties wandelen of je route minutieus plannen. Kunstredacteur Rob Schoonen spitte alvast door het programma: tien dingen die je eigenlijk niet mag missen.
Baken
Wat je verder ook doet tijdens de DDW, de Graduation Show moet onderdeel uitmaken van je programma. Het eindexamenwerk van de Design Academy Eindhoven is vanwege de kwaliteit en diversiteit een baken van wat onderzoekend design vermag. Het werk van de 163 deelnemers staat dit keer in Beursgebouw Eindhoven. Een uitdaging voor - maar zeer toevertrouwd aan - de ontwerpers DaphnaLaurens.
Lardinoisstraat 10
Labyrint
Spannend, verrassend en confronterend; dat zal het labyrint zijn dat architect Floris Alkemade - een van de DDW-ambassadeurs - realiseert in het Klokgebouw op Strijp-S. Gebaseerd op een 17de eeuws labyrint in Versailles, dwaal je door gangen en zetten de kunstwerken die je tegenkomt je aan tot peinzen. Over grote en kleine zaken. En ja: twijfelen mag. Graag zelfs, want dat is essentieel om te kunnen veranderen.
Klokgebouw
Microlab
Het Veemgebouw wordt onder handen genomen, dus is een aantal instellingen elders neergestreken. De Dutch Design Awards - met het beste ontwerp van het afgelopen jaar - zijn nu te zien in de grote hal van het Microlab, ook op Strijp-S. Genomineerden en winnaars, variërend van een circulair warenhuis tot veilig dineren in een kasje, en van een superhandig waterstation tot en met heerlijk eigenwijze mode.
Kastanjelaan 400
Architectuur
De campus van de TU/e is dit keer weer onderdeel van de designweek. Zo kun je onder meer naar Vertigo (faculteit Bouwkunde), waar de tentoonstellings- en evenementencommissie Casa Vertigo een feestje viert: het bestaat namelijk vijftig jaar. De honderden presentaties, excursies en lezingen die in die tijd zijn gemaakt, komen uitgebreid aan bod in een retrospectieve tentoonstelling.
Campus TU/e
Wandeltocht
Cartoonist Ton Smits maakte vrijwel elke avond een wandeling van zijn woonhuis (nu museum) in Stratum naar zijn stamkroeg in de binnenstad. In het jubileumjaar - Smits werd honderd jaar geleden geboren - markeert de jonge Eindhovense designer Florian Visser die wandeltocht met bijzondere objecten. In het Ton Smitshuis is daarnaast een presentatie van Joost Swarte te bekijken.
Jacob Reviuslaan 25
Puntgaaf
Een van de beste tentoonstellingen tijdens de DDW is steevast die van Dutch Invertuals. Inhoudelijk sterk en altijd puntgaaf vormgegeven, met veel aandacht voor details. Dit keer wordt samengewerkt met The Future Laboratory en wordt er door de deelnemers gedroomd, over de toekomstige stad, waar gemeenschappelijkheid en niet winst maken de dienst uitmaakt en waar niets wordt weggegooid, alles wordt gerepareerd.
Fuutlaan 12B
Water
Gewoonlijk staat de werkplek van Atelier NL vol met eigen projecten, maar die staan nu in museum Bommel Van Dam in Venlo, en is het atelier vrijgemaakt voor collega-ontwerpers, in dit geval Studio Makkink & Bey. Die er gedurende de DDW de boeiende presentatie Waterschool MH4+ laten zien. Het is een proeftuin, op basis van insecten, eendenkroos, zeewier, hout en schimmels.
Bergmannstraat 76
De Mens
In 2007 ontleedde ze varken 05049 tot op het bot, en publiceerde minitieus wat het beest had voortgebracht in een nietsontziende en daardoor onthutsende publicatie, inclusief geel oormerk. Tijdens de DDW gaat ze hetzelfde doen, maar nu met ‘de’ mens. Christien Meindertsma (ook DDW-ambassadeur) laat in de interactieve installatie Sharing Elements zien uit wat we eigenlijk bestaan. Op een speelse, poëtische manier.
Microlab, Kastanjelaan 400
Vechten
Bart Hess is zeer geïnteresseerd in materialen en in het menselijk lichaam. Kijk maar naar de kostuums, decors of films die hij maakt voor o.a. Het Nationaal Ballet of Nanine Linning Dance Company. Of kijk naar de ‘slijmjurk’ die hij maakte voor Lady Gaga. Tijdens de DDW presenteert hij een videopresentatie met een door hemzelf bedachte vechtsport. Onder de veelzeggende titel Eat of be eaten.
NRE-terrein, Gasfabriek 18
Tussen
Volgens Annemoon Geurts van de Kazerne zitten we in een tussentijd. Vandaar de titel van de tentoonstelling: Between No-Longer and Not-Yet. Een tussenfase dus, waarin aan de ene kant iedereen wel weet dat het zo niet langer kan, maar we aan de andere kant ook niet exact weten hóe we dat in het vat moeten gieten. Een beetje een onzeker periode dus, met daardoor alle ruimte voor verbeelding. Dat laat het werk zien van onder anderen Jet en Pieke Bergmans, Teun Zwets, Simone van Bakel, VanTot en Jesse Visser.
Paradijslaan 8
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PSV kan opnieuw niet winnen in De Kuip en geeft het in de slotfase weg
PSV heeft zondagmiddag opnieuw een bittere teleurstelling moeten slikken in De Kuip. De ploeg van Ruud van Nistelrooij leek op weg naar de zege, maar gaf in de slotfase twee punten weg. Ondanks een rode kaart na rust hield PSV lang stand, maar het werd alsnog 2-2. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUMVOORBESCHOUWING met video
PSV wil in Rotterdam de competitie weer spannend maken en staat voor deze keuze tussen voetbal en organisatie
PSV staat zondagmiddag voor de opdracht om de eredivisie van dit seizoen bovenin weer spannend te maken, maar de voortekenen zijn voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij nou niet enorm gunstig te noemen. -
PREMIUM
Even afkoelen na Feyenoord-PSV: ‘Ik denk echt dat we met dit materiaal kampioen kunnen worden’
EINDHOVEN – PSV-supporters beleefden zondagmiddag een emotionele achtbaan. Ook in cafés op het Stratumseind ging de rit van hoop, blijdschap en ontlading naar billenknijpen, woede en berusting. -
Jonge en oude Bestenaren duiken samen in geschiedenis: ‘Alleen maar googelen, dat doen we niet’
De eerste stap naar een heuse ‘Canon van Best’ wordt gezet: historische gebeurtenissen worden in kaart gebracht via een unieke samenwerking tussen leerlingen van het Heerbeeck College en vrijwilligers van erfgoedvereniging Dye van Best.
-
PREMIUM
Teruglopende populariteit en tientallen miljoenen euro’s schuld: zo ging deze fabrikant van deelscooters failliet
Duizenden deelscooters en -fietsen van GO Sharing zijn van de weg gehaald omdat het bedrijf dat de voertuigen maakt, GreenMo uit Waardenburg, failliet is gegaan. Hoe kon het zover komen en wat heeft dit voor gevolgen voor GO Sharing? -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen