Vrijdagochtend wordt duidelijk of de optocht in Lampegat zaterdag gewoon door kan gaan.
Volledig scherm
Vrijdagochtend wordt duidelijk of de optocht in Lampegat zaterdag gewoon door kan gaan. © archieffoto Jean Pierre Reijnen

Wel of geen Lampegatse optocht? Organisatie hakt vrijdagochtend knoop door

EINDHOVEN - De organisatie van de optocht in Lampegat neemt vrijdagochtend een definitief besluit over het wel of niet doorgaan van het evenement op carnavalszaterdag. 

,,We zijn de weersverwachting zo ongeveer per uur aan het bekijken", vertelt Ivo Soetens, sinds kort voorzitter van de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval. ,,De voorspelde windkracht 5 is op zich wel te doen, maar het zijn de windstoten tot windkracht 8 die roet in het eten kunnen gooien", denkt Soetens. ,,Daarom zijn we nu ook betrokken partijen aan het informeren, met de mededeling: weet dat het spannend wordt en zorg bijvoorbeeld voor een extra verstevigde tent.”

Optocht in afgeslankte vorm

Meer lezen over carnaval in de regio Zuidoost-Brabant? Ga dan naar ed.nl/carnaval.

Positief is volgens Soetens wel dat de voorspelde rukwinden volgens de meest recente weerkaarten steeds eerder op de (zater)dag worden verwacht. ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als ze grotendeels voorbij zijn als de optocht begint.” Om vooral ook de deelnemers duidelijkheid te verschaffen, wordt vrijdagochtend de knoop doorgehakt. ,,Plan A is de optocht, plan B een optocht in afgeslankte vorm. Al kun je daarbij natuurlijk wel de vraag stellen of dat wel interessant is om te doen. Natuurlijk hopen we dat het door kan gaan. Ik zou zeggen: fingers crossed.”

De vooruitzichten van een onstuimig carnavalsweekend, met storm Ellen die aan de deur rammelt, houden carnavalsclubs al dagen bezig. Daarbij hebben de meeste verenigingen nog geen besluit genomen over het al dan niet doorgaan van de optochten.