Volledig scherm
Team X-Flair van dansschool Flexx_n Dance uit Eindhoven heeft zich gekwalificeerd voor WK in Blackpool. © Dansschool Flexx_n Dance

X-Flair uit Eindhoven naar WK hiphopdansen

EINDHOVEN - De Eindhovense dansgroep X-Flair van dansschool Flexx_n Dance heeft het NK hiphopdansen gewonnen. Daarmee hebben ze zich gekwalificeerd voor het WK in Engeland deze zomer.

Robin Bleekveldt (16) stond afgelopen zondag met haar team op de dansvloer. ,,We waren van te voren wat zenuwachtig, maar alles ging goed", zegt ze. X-Flair kreeg de eerste plaats in de competenties uitvoering, podiumkunsten en jurybeoordeling. Voor uitvoering kregen ze plek twee en bij creativiteit en techniek wisten ze de derde plaats te bemachtigen. Dat betekent dat ze als eerste eindigden in de categorie teams voor nieuwelingen onder de achttien jaar.

In een filmpje van de dansschool op YouTube is te zien hoe X-Flair te werk gaat. De eenentwintig meisjes en twee jongens maken wilde, maar gecoördineerde bewegingen op de maat van harde hiphop. Allemaal dragen ze een outfit bestaande uit een paarse hoodie, een zwart vest, donkere sneakers, een petje en een zwarte trainingsbroek die ingestopt is in witte sportsokken. De meeste meisjes hebben hun haren in twee strakke vlechten die constant ronddraaien. Als het optreden is afgelopen klinkt enthousiast applaus.

Het wereldkampioenschap vindt plaats van 22 tot 25 augustus 2019 in de Engelse kustplaats Blackpool. Dat duurt nog even, maar de voorbereidingen beginnen binnenkort. ,,We gaan veel trainen", zegt Robin. ,,We weten nu nog niet tegen wie we moeten en hoe goed de andere teams zijn." Ze is nog niet zenuwachtig: ,,Het is nog best ver weg dus nu denken we 'dat komt wel goed'."

Deelname aan het WK brengt ook kosten met zich mee. Robin: ,,Het is prijzig. We moeten het vervoer en het hotel betalen."

Crowdfunding

Daarnaast moet er ook voor de deelname aan het toernooi betaald worden. Niet iedereen kan dat zelf betalen. Daarom wordt er geld opgehaald door middel van crowdfunding, een loterij en een sponsordag. De meter op doneerdoel.nl staat inmiddels op 375 van de benodigde tienduizend euro, maar er is nog genoeg tijd. Ook wordt er vanuit eigen zak betaald: ,,Ik heb een bijbaantje en heb wat geld opzij gezet voor het wereldkampioenschap", aldus Robin.

  1. Vredeoord Eindhoven: van Philipscomplex naar bouwput
    Toen en Nu

    Vredeoord Eindhoven: van Philipscom­plex naar bouwput

    EINDHOVEN - In Eindhoven wordt veel gebouwd, maar ook verdwijnen gebouwen om plaats te maken voor iets nieuws. Oude satellietfoto's geven een verrassende kijk op het voormalige Philipscomplex tussen de Boschdijk, de Groenewoudseweg, de Pieter Zeemanstraat en landgoed De Grote Beek. Deze zomer neemt Eindhovens Dagblad een aantal plekken met satellietfoto’s onder de loep. Deze week het voormalig Philips Complex Vredeoord.