Optocht in Eindhoven (2019).
Volledig scherm
Optocht in Eindhoven (2019). © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Zes dagen feest voor de carnavalsvierder in Eindhoven en omstreken

EINDHOVEN - Carnavalsvierders kunnen de borst nat maken. Vier, vijf of zelfs zes dagen kan er gefeest worden in de regio en dan rekenen we het haringhappen op woensdag nog niet mee.

Meer lezen over carnaval in de regio Zuidoost-Brabant? Ga dan naar ed.nl/carnaval.

In Eindhoven begint carnaval donderdagavond al met een optreden van De Eindhovense carnavalscoverband Kings of Schrobbeler in de Altstadt op Stratumseind. In hotel Pullman Eindhoven Cocagne begint carnaval met het traditionele Pekske Pronken. Vrijdag barst het feest in hetzelfde hotel echt los met Drie Uurkes Vurraf van Omroep Brabant. Ook in de grote tenten op de Markt, het Stadhuisplein en het Wilhelminaplein is het dan al volop carnaval. In The Hub aan de Vestdijk wordt een carnavalsfeest gehouden voor expats en iedereen die wil aansluiten.

Zaterdag is er natuurlijk de Lampegatse Optocht in Eindhoven. De kinderoptocht start om 12.30 uur en om 12.41 uur komt prins carnaval aan op het station. De grote optocht start om 13.11 uur en gaat onder andere over de Dommelstraat, het Stationsplein, de Vestdijk, de Kerkstraat, de Wal en de Geldropseweg. De prijsuitreiking van de kinderoptocht is om 15.30 uur in de Effenaar en om 18.00 uur die van de grote optocht.

Op zaterdag en zondag is er in de eerder genoemde tenten ook een uitgebreid programma en zondag staat het Stratumseind in het teken van de stropdassentocht. Tieners van 12 tot en met 16 jaar kunnen een alcoholvrij carnavalsfeest vieren in de Effenaar en op zondag is er om 11.00 uur de carnavalsmis in de Catharinakerk. Als de kerk vol is kunnen mensen de mis ook volgen op een scherm in de tent op de Markt. Aansluitend is er daar vanaf 12.00 uur ook de jaarlijkse carnavalsbrunch.

Maandag en dinsdag gaat het carnavalsfeest gewoon door op de bekende feestlocaties zoals de Markt, het Wilhelminaplein, hotel Pullman Eindhoven Cocagne, het Stationskwartier en Stratumseind. Alleen op het Stadhuisplein is carnaval dan voorbij. Bij café d'n Hertog begint maandag om 14.11 uur het kapellenfestival en op dinsdag is daar om 11.00 uur ook de Boerenbrunch. Op het Wilhelminaplein wordt het Eindhovense carnaval om 16.00 uur afgesloten met de prinsenfoto en enkele optredens tot 19.11 uur. Ook op de Markt is er in de tent nog een programma. Bij café Publiek aan de Markt kunnen carnavalsvierders tussen 14.30 en 18.00 uur terecht voor een meezingfeest met Dolle 3's & The Tony's.

Grote tienertenten

Ook in de regio is er volop aanbod voor de carnavalsvierders. Een hoogtepunt is traditioneel de Kempenoptocht in Hapert op maandag. Die start om 13.00 uur. Er zijn ook diverse grote tienertenten. In Zeelst van zaterdag tot en met dinsdag bij café-zaal Sint Joris aan de Heuvel. Ook in Nuenen staat er vier dagen een tienertent van de Dwersklippels op het Vincent van Goghplein. De optocht in Helmond is op zondag en die start om 13.30 uur in het centrum van de stad.

De Kempen-optocht van 2019.
Volledig scherm
De Kempen-optocht van 2019. © Fotopersburo van de Meulenhof BV