Een KLM-stewardess op de luchthaven Schiphol.
Volledig scherm
Een KLM-stewardess op de luchthaven Schiphol. © ANP

Zus van stewardess: ‘Wie denkt er eigenlijk aan het vliegtuigpersoneel dat gestrande Nederlanders moet ophalen?’

EINDHOVEN - Jeanette Swinkels uit Helmond kan zich er boos om maken. Er is zoveel aandacht voor al die Nederlanders die in een ver buitenland vastzitten, maar wie denkt er eigenlijk aan al die piloten, stewards en stewardessen die deze mensen weer moeten ophalen? 

,,Mijn zus is stewardess bij KLM en werkt er al meer dan twintig jaar met veel liefde en plezier. Maar ze heeft ook een gezin, een man en twee dochters van 10 en 15 jaar, waar ze alles voor overheeft. Ze is doodsbang dat ze het virus tijdens haar werk oploopt", “, vertelt Jeanne. Op Facebook plaatste ze al een post erover.

 ,,Het is een risicovol beroep in deze tijd. In een vliegtuig kan je geen anderhalve meter afstand houden. Je moet de mensen verzorgen, ook mensen die het coronavirus hebben. Deze mensen kunnen niet in quarantaine in een vliegtuig. Er zijn geen beschermmiddelen voor het personeel.”

Haar zus is ook bang dat zij dagen of weken vast komt te zitten, ver weg van haar gezin. ,,Op dit moment zitten tientallen stewardessen vast in het buitenland, helemaal alleen in een uitgestorven hotel. Doordat zij tijdens hun werk, tijdens de heldendaad om de Nederlanders naar Nederland te brengen, ziek zijn geworden. Deze Nederlanders zitten veilig thuis, maar deze stewardessen niet. Zij zitten nu zelf in quarantaine, ver weg van hun eigen gezin.”