Volledig scherm
. © BD

Via goed onderhouden parkje naar schouwburg wandelen is voor SGP kennelijk ondenkbaar

Nimmer ben ik bevangen door de aanvechting om te stemmen op de Staatkundig Gereformeerde Partij. Maar ditmaal komen de godvrezende mannenbroeders met een wel heel verleidelijk aanbod. Rond lantaarnpalen bij ons in de buurt is de volgende tekst op waterbestendig hardboard geplakt: 'SGP, omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan theatervoorstellingen.'

Ik las het in een flits en stapte een paar meter verderop toch maar van de fiets. Had ik dit wel goed gelezen? Stond er niet: 'SGP, omdat u goed groenbeheer belangrijk vindt als rentmeester van de Schepping'?

Afkeer van wuft vermaak

Terug naar het affiche, fiets op de standaard en ik heb de tekst nog eens op mijn gemak gelezen. Het stond er echt: 'SGP, omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan theatervoorstellingen.' Hoe haal je het in je vrome hoofd om plantsoenen en het theater als dilemma te presenteren? Via een goed onderhouden parkje naar de schouwburg wandelen is in de SGP-visie kennelijk ondenkbaar. Voor de ware SGP'er komt alle afkeer van wuft vermaak samen in 'theatervoorstellingen'. Uitgesproken met opgetrokken neus. Kies voor mooie perkjes in plaats van bandeloze goddeloosheid.

Ongeloof

Omdat de kans aanzienlijk was dat ik, eenmaal thuis, opnieuw zou worden bevangen door ongeloof, heb ik de tekst op een papiertje geschreven, terwijl passanten mij verwonderd gadesloegen.

Tastend naar zekerheid heb ik onze gemeente Zaltbommel gevraagd wat zij in deze gereformeerde polder jaarlijks gunt aan 'theatervoorstellingen'. Een luizige 1.500 euro. Daar schoffel en snoei je niet bijster veel gemeentegroen mee. Ook feitelijk is het dus een onzinnige tekst, uitsluitend bedoeld om met devote blik stemming te maken tegen 'heidense uitwassen'.

Wij lezen Leviticus 19:11: 'En gij zult niet liegen, noch valselijk handelen.'

Reageren? tonyvandermeulen@bd.nl

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement